med trädgårdsresor som specialitet

Norra Wales med spännande trädgårdar i natursköna Snowdonia
16 - 20 augusti 2017

I augusti när trädgårdarna här strålar av färgspel och mognad besöker vi kanske det minst kända hörnet i Storbritannien, Norra Wales eller Cymru som landet heter på kymriska. Regionen har inför 2017 utnämnts som en av världens just nu hetaste destinationer och upplevelser. Landskapet här är som ett koncentrat av allt som man kan finna runt om i Storbritannien. Dramatisk natur med vindlande vägar genom pittoreska byar, nationalparken Snowdonias stora bergsmassiv med den snöklädda toppen Snowdon som ett utropstecken. Vilda sandstränder och våldsamt tidvatten blandas här med mjuka kullar, kloster och slottsruiner till en underbar upplevelse för sinnet. Här ser man också får, massor utav får som stillsamt betar på varje öppen grön yta i landskapet. Det sägs att tre gånger så mycket får som människor är bosatta i Wales. Vi kommer på den här upplevelserika resan att besöka inte mindre än elva oerhört spännande, vackra och olika trädgårdar, både några stora och kända samt flera mindre, än så länge okända privata trädgårdspärlor här i norra Wales och i det närbelägna grevskapet Shropshire. Några av de absolut bästa plantskolorna i Storbritannien finns också här i norra Wales och vi gästar naturligtvis dem. Ett besök även i "staden" Portmeirion, den excentriske arkitekten Sir Clough Williams-Ellis livsverk som han skapade här under femtio år med den Italienska staden Portofino som förebild blir det också. Shrewsbury, en av Storbritanniens äldsta och charmigaste marknadsstäder lär vi oss också känna under resan och vi bor komfortabelt och äter våra goda middagar på det trevliga Llyndir Hall Hotel and Spa i orten Rosset. Välkomna med på den här innehållsrika och unika trädgårdsresan med både landskap och trädgårdar långt utöver det vanliga!


Nationalparken Snowdonia

Onsdag den 16 augusti
Efter vår ankomst till Manchesters flygplats åker vi direkt till en av de mer kända trädgårdarna här i Wales, Bodnant Gardens. Huvudbyggnaden med fem formella trädgårdsterrasser mot väster sluttar ner mot floden Conwy och utsikten mot Snowdonias bergssluttningar på en klar dag gör panoramat helt betagande härifrån. Trädgården anlades av politikern och industrialisten Baron Aberconway Henry McLaren, från tidigt 1930-tal och fram till att han överlät egendomen till National Trust 1949. McLaren var en mycket hängiven hortikulturist med Rhododendron och Magnolior som specialiteter. Han finansierade även flera växtexpeditioner, vilket man kan se resultatet av på många ställen i trädgården. Bodnant Gardens olika trädgårdsdelar är anlagda för att bjuda på intressanta och härliga planteringar under hela växtsäsongen och den kanske mest kända sevärdheten här (som tyvärr inte är i blom vid vårt besök) är Storbritanniens längsta gullregnsgång på 55 meter och anlagd 1882. Här finns även presentbutik, shopar, caféer och plantskola. Dagens andra besök tar oss till den gamla herrgården Llanrhaeadr Hall byggd år 1780, men inte till huvudbyggnaden utan till gårdens tvätteri och dess otroligt romantiska trädgård The Laundry som paret Jenny och Tom Williams skapat på den snart 240 år gamla egendomen. Deras trädgård är inte så stor men i gengäld väldigt noga och smakfullt planerad med perenner, rosor, buskar och klängväxter som omger tvätteriet och som numera är bostad för familjen. Det finns även ytterligare en stor muromgärdad del som paret nyss börjat projektera och anlägga, som vi kan ta en titt på och även en stig genom woodlandet utanför murarna som tar oss genom massor av ståtligt vuxna träd. På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor walesisk frukost och trerätters middagar ingår.

 
Bodnant Gardens © Maria Engblom              Bodnant Gardens © Visit Wales

© The Laundry

Torsdag den 17 augusti
Efter vår första rejäla walesiskafrukost går färden söderut till en mycket välrenommerad plantskola, med en stor, oerhört smakfull och väl planterad visningsträdgård, nämligen Dingle Nurseries & Garden. Planteringarna här har olika färgteman med en stor variation av ovanliga träd, formklippta buskar, städsegröna växter och massor av perenner. Trädgården sluttar ned mot en liten sjö som omges av växter med bladverk som visar sig i olika färger under de olika årstiderna. Trädgården som här ligger väldigt skyddad gör att färgerna särskilt nu på sensommar/höst håller under en lång tid och förstärker den njutbara upplevelsen. Här finns som sagt också en mycket bra plantskola som erbjuder många av de växter som vi sett på vår vandring i visningsträdgården. Vi fortsätter sedan vidare till en av kronjuvelerna i den Walesiska trädgårdskronan och kanske den mest kända av dem alla Powis Castle. Högt upp ligger det medeltida slottet från början av 1200-talet, som bebotts under århundradena av Walesiska prinsar och adelsmän. Nedanför slottet finns både Italiensk och Fransk inspirerade terrasser från både renässansen och barocken omslutna av höga formklippta idegranshäckar. Trädgårdsdelen här började anläggas i slutet av 1600-talet och innehåller också orangeri, balustrader, alkover, statyer och urnor. Den gamla köksträdgården är sedan 1911 omvandlad till en överdådigt blommande trädgårdsdel. Fantastiska, djärva och innehållsrika planteringar omges här på Powis av en landskapspark med vida utsikt över det omkringliggande landskapet. Här finns både presentshop att botanisera i och restaurang där du kan äta lunch. Vi avslutar sedan dagen med ett besök i en mycket spännande, kreativ och innehållsrik privatträdgård långt ut på den Walesiska landsbygden, som flitigt medverkat i flera trädgårds TV-program och i trädgårdstidningar den senaste tiden. Cwm-Weeg heter den gamla bondgården från 1460-talet som sedan 30 år bebos av Dr. Wolfgang Schaefer och hans partner Kingsley David George. När de kom hit fanns bara det gamla huset med ängar och sly runtom. Wolfgangs stora intresse är byggnaderna, strukturen och trädgårdens utformning i symbios med naturen, medan Kingsleys intresse mest fokuserats i inredningen av det charmiga bostadshuset. Här finns en väl planterad, formell trädgårdsdel på 1 hektar och ytterligare en naturträdgårdsdel på nästan 10 hektar. Förutom de fina planteringarna innehåller trädgården flera charmerande överraskningar med bland annat grotta, broar, klippträdgård, skulpturer och en gruskanal härligt presenterade med en stor portion humor. Vi får också en chans att titta in i något av rummen i det underbara gamla huset under vårt besök. Vi åker absolut härifrån med mungiporna uppåt! Vi avslutar dagen med en gemensam middag på vårt hotell.

 
The Dingle Garden & Nursery © Maria Engblom

 
Powis Castle © Visit Wales

 
© Cwm-Weeg                                   Cwm-Weeg © Maria Engblom

Fredag den 18 augusti
Efter vår rejäla frukost tar vi oss ned till grevskapet Shropshire i Nordvästra England och besöker först en liten privat trädgård Windy Ridge, den på senare år kanske mest prisbelönta privatträdgården i England. Paret Chancellors har under mer än 25 år skapat denna underbart inspirerande trädgård, som förutom utsikt bjuder på något för alla smaker. Den som går i renoveringstankar av sin trädgård kommer att hitta massor av idéer att ta med hem. Som ett exempel har deras gräs och perenngrusgård redan kopierats i mängder av trädgårdar här i landet.. Sedan åker vi till den pittoreskt gamla marknadsstaden Shrewsbury där några timmar är avsatta för lunch, shopping och andra upplevelser på egen hand. På tillbakavägen besöker vi en spännande och romantisk privatträdgård, en av våra egna favoriter, paret Jenkins privata trädgård Wollerton Old Hall, som enligt trädgårdsdesignern, Chris Beardshaw är den trädgård som kanske mest överensstämmer med vår sinnebild av en riktigt klassisk genuin Engelsk trädgård. Här samsas olika växter i informella planteringar i rabatter och trädgårdsrum anlagda med en formell struktur. Trädgården har betydande samlingar av sällsynta perenner, salvia, flox och klematis och många av dessa är tillgängliga här i Wollertons plantshop. I trädgården finns också ett stort antal av Engelska rosor från David Austin. Gemensam middag på vårt hotell.


Windy Ridge © Maria Engblom

Wollerton Old Hall © Maria Engblom

Lördag den 19 augusti
Idag åker vi till västkusten och ut på ön Anglesey för att se trädgården Plas Cadnant Hidden Garden. Precis som den glömda trädgården Heligan i Cornwall så är historien om Plas Cadnant slående lika. Här var förr ett herrskapshus med vacker och omtalad trädgård som hade sin storhetstid från mitten av 1800-talet och hundra år framåt innan allt föll i glömska och vanskötsel. Anthony Tavernor, ursprungligen en bonde med djupa intressen i arkitektur, hortikultur, geologi och historia köpte den förfallna egendomen 1996. Bokstavligen gick han lös med motorsåg och allehanda verktyg för att ge sig i kast med att själv renovera både husen, trädgården och woodlandet till sin forna glans. I den muromgärdade pittoreska trädgårdsdelen växer topiarier, och massor av intressanta och ovanliga växter planterade för att skapa ett flöde av blomning och färger genom hela säsongen. I den nedre delen av trädgården ligger en ravin som leder ner till ett vattenfall med ett kristallklart vatten som skapar ett skönt lugn och man kan verkligen konstatera att Anthony verkligen lyckats med sin utmaning här på Plas Cadnant. Tillbaka på fastlandet kör vi söderut till den fantastiska "lilla Italienska staden" Portmeirion, strax söder om kuststaden Porthmadog. Den här staden har beskrivits som en skön blandning av Italien och Disneyland. Arkitekten Sir Clough Williams-Ellis grundade här under åren 1926 - 1976 ett samhälle med den Italienska staden Portofino som förebild. I staden finns piazzor, smala gränder, kyrkor och slott samt flera fina trädgårdsrum. Det känns verkligen som att vandra runt i en Italiensk by och hans färgsättningar av husen här är verkligen charmerande. Här finns tid avsatt att äta lunch på egen hand på något av stadens matställen. Det finns många fina plantskolor runt om i världen, men så finns det plantskolor som är i sin alldeles egen klass och just en sådan besöker vi på tillbakavägen till hotellet, nämligen Crûg Farm Plants, en plantskola som drivs av Bleddyn och Sue Wynn-Jones sedan 1991. Plantskolan är världsberömd för sitt unika och breda sortiment av växter som man inte hittar någon annanstans än just här. Paret har deltagit i mer än 60 olika växtexpeditioner till massor av länder för att samla fröer till sin plantskola och växterna provodlas sedan under flera år innan de kan bedömas som intressanta nog att ta in i sortimentet. Här finns tre olika trädgårdsdelar fullpackade med rariteter, men förvänta dig inte att de växer i några samlade formella planteringar för här är det växterna och förutsättningarna för att odla dem på bästa sätt som spelar huvudrollen. I försäljningsdelen av trädgården dignar det sedan av spännande rariteter som kanske kan få följa med hem.Gemensam middag på hotellet.

 
Plas Cadnant Hidden Garden © Maria Engblom
 
Portmeirion © Maria Engblom

Söndag den 20 augusti
Efter frukost och packning av bussen styr vi kosan söderut. Strax utanför orten Erbistock ligger en relativ ny men en mycket uppmärksammad och inspirerande trädgård, The Garden House. Susie och Simon Wignett har sedan 1990 bott i det här huset byggt av återvunnet material, så utseendet ger betraktaren känslan av ett mycket äldre hus. Den 2 hektar stora trädgården som från början var en hästhage planerades av Simon tillsammans med sin mamma, som förutom gåvan av ett stilsäkert öga även var en mycket växtkunnig dam. Trädgården innehåller tio olika trädgårdsrum planterade med relativt vanliga och okomplicerade växter, men komponerade effektfullt och smakfullt i fina former och strukturer. Ett duvslag i tegel fungerar som en genial fokuspunkt i ett av rummen. Bergenia i massplantering fungerar som en fin underplantering till den stora samling av Hortensior som Simon planterat. Mer än 200 olika sorter av Hortensior bildar här nationalsamlingen av dessa och presenteras fint tillsammans med mängder av blommande perenner. En mycket sevärd trädgård som säkert kommer att bli än mer känd framöver i trädgårdsvärlden. På väg mot flygplatsen åker vi mot grevskapet Cheshire för ett besök i vad som tidningen Daily Telegraph kallar för "ett undangömt smycke" i trädgårdsvärlden. Stonyford Cottage Gardens, familjen Overlands underbara skapelse som på ett så vackert sätt förvandla ett våtmarksområde runt den lilla sjön till en så fulländad trädgård för skuggtåliga och fuktälskande växter. Vi får en guidad tur runt sjön och trädgården för att sedan inta en lättare lunch i det trevliga terummet. Här finns också en plantskola som saluför många av de fina växterna som vi ser i trädgården. Fyllda av de upplevelserika dagarna åker vi sedan till Manchesters flygplats för hemfärd.

 
The Garden Housen © Maria Engblom


© Stonyford Cottage Gardens

Resefakta: Norra Wales & Shropshire

Pris: 13 990 kronor från Stockholm Arlanda eller Köpenhamn Kastrup
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta: Hallmark Hotel Llyndir Hall***
Llyndir Lane
Rossett
LL12 0AY
Cheshire
Tel: 00 44 1896 831144
Hotellet, som är 3-stjärnigt, ligger i den lilla orten Rossett mellan städerna Chester och Wrexham och omges av norra Wales landsbygd. Hotellet är en före detta herrgård som har en vacker italienskinspirerad trädgård, en prisbelönt restaurang som serverar walesiska och internationella rätter, bar, ett hälsocenter med inomhuspool, bastu, SPA-avdelning & massage mot avgift.
Hotellet har 48 gästrum. Rummen har sittmöbler, arbetsbord, TV, telefon, CD-spelare, strykbräda/strykjärn, byxpress, kaffe/the kokare med tillbehör, badrum, hårtork, centralvärme och gratis WiFi/trådlös internetuppkoppling.

 
Llyndir Hall Hotel © Maria Engblom

Preliminära (lokala) flygtider (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Onsdag den 16 augusti
07.35 - 09.05 Flyg Arlanda, Stockholm - Manchester, SAS
08.30 - 09.35 Flyg Kastrup, Köpenhamn - Manchester, SAS
Söndag den 20 augusti:
18.30 - 21.45 Flyg Manchester - Arlanda, SAS
18.35 - 21.25 Flyg Manchester - Kastrup, EasyJet

I priset ingår:
* I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda eller Köpenhamn Kastrup.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och tre rätters middagar).
* Busstransporter enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.Copyright © Rosebud's Tours AB