med trädgårdsresor som specialitet

Romantiska Scottish Borders
Edinburghs berömda Botaniska trädgård och vackra slotts- och privatträdgårdar
13 - 18 juni 2017

På årets Brittiska juniresa lämnar vi de traditionella sydengelska trädgårdarna som vi besökt under flera år, för att istället söka oss norrut för att lockas och inspireras av de otroligt vackra och innehållsrika trädgårdana i the Scottish Borders, det vill säga söder om Edinburgh och ner mot och i grevskapet Northumberland. Ett område som säkerligen kommer att växa fram som ett av de mest sevärda i trädgårds Storbritannien. Här besöker vi flera högklassiga privatträdgårdar i ett landskap så vackert, dramatiskt och färgat av historiens vingslag, så man nästan baxnar. Vi är stolta att som första svenska trädgårdsresearrangör kunna presentera detta för våra resenärer. Vi tillbringar även en dag i vackra Edinburgh, där vi både besöker den berömda botaniska trädgården samt känner på stadens puls. Det privata slottet Alnwick, där bland annat flera filmscener från Harry Potter, Robin Hood, Ivanhoe och Downtown Abbey spelats in besöker vi också för att få uppleva den omtalade trädgården vid slottet. Vi bor komfortabelt på ett Golf & Spahotell, lugnt och vackert beläget på landsbygden i den skotska orten Cardrona, där vi kommer att stanna under hela vår resa och äta våra goda skotska frukostar och trerättersmiddagar. Välkommen att uppleva de njutbara trädgårdarna och landskapet i den här vackra delen av landet.


© Kailzie Garden

Tisdag den 13 juni
Efter vår ankomst till Edinburghs flygplats åker vi direkt till vårt första lunchstopp i orten Peebles och Kailzie Garden. Trädgården ligger rätt så högt och frostnätter under årets alla månader är inte ovanliga här. I deras muromgärdade trädgård växer härdiga buskar, rosor och perenner i rabatter som klarar de tuffa förutsättningarna här. Ett växthus med bland annat pelargoner och fuchsior, en gullregnsgång och en formell rosträdgård finns det också här Efter lunch åker vi till den privata trädgården Portmore House. Här har de nuvarande ägarna under de senaste 30 åren renoverat den gamla trädgården. Här hittar vi vackra gamla träd, en skogsstig planterad med rhododendron, azaleor och buskrosor och en muromgärdad trädgård vackert planterad i fina färgkompositioner. Den muromgärdade trädgården är indelad i olika delar som en klassisk parterr, fruktlund, kryddträdgård, rosenträdgård och havtornsgång. I växthusen odlar de pelargoner, kornettblommor (Streptocarpus) och fuchsior. En gång leder till en italiensk vattengrotta planterad med ormbunkar. En nyanlagd vattenträdgård med blå bergvallmo och buskar hittar vi också här. På eftermiddagen kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor skotsk frukost och trerätters middagar ingår.

 
© Portmore House                      Portmore House © Maria Engblom

Onsdag den 14 juni
Efter vår första rejäla skotska frukost går färden till en charmig och fin rosenträdgård Carolside, som faktiskt räknas in bland Storbritanniens tjugo bästa. Rose Foyle (vilket underbart namn på en så rospassionerad kvinna), har här i den muromgärdade delen av den vackra egendomen planterat massor av rosor tillsammans med buxbomshäckar, höga perenner och marktäckare. Rosorna väller över rosbågar och på murarnas väggar. Just precis så här ser sinnebilden ut av en mycket romantisk rosträdgård! Här finns också nationalsamlingen av Gallicarosor planterad. Färden går sedan vidare till Floors Castle för besök både i själva slottet och i dess trädgård. Det här är Skottlands största slott som bebos året runt. Hertigen av Roxburghe, som han heter och hans familj har här utvecklat slottet med både hotell, golfbana, plantskola och restaurang. Här finns möjlighet att äta lunch i deras Tearoom, sedan kan du ta en tur i det levande slottet och också titta på de vackra trädgårdsdelarna där man bland annat alldeles nyligen renoverat både växthus och ett vinhus samt flera av perennplanteringarna. Dagens sista trädgårdbesök blir hos Edrom Nursery, en av Storbritanniens mest respekterade plantskolor när det gäller alpiner och skuggtåliga perenner. Cath och Terry Hunt har här ett enormt sortiment av ovanliga växter i de grupperna. Här finns också en visningsträdgård där man kan se många av växterna som finns i plantskolans sortiment. Plantskolan har vunnit guld på Chelsea Flower Show många gånger under åren. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på vårt hotell.

 
Carolside © Maria Engblom

 
Floors Castle © Maria Engblom

Torsdag den 15 juni
Efter vår rejäla frukost tar vi oss ned till grevskapet Northumberland i Nordöstra England och till en av resans höjdpunkter, nämligen The Alnwick Garden, för ett spännande besök i denna storslagna trädgård belägen en bit från det gamla slottet Alnwick. Här kommer vi att fascineras av de formella trädgårdsdelarna med den enorma vattentrappan, fontäner, spektakulära planteringar och tunnlar. Här finns kanske världen största "trädkoja" och en "farlig" giftig trädgård. Alnwick Gardens har under tjugo års tid renoverats för nästan ofattbara 500 miljoner kronor. Trädgården räknas idag som det mest ambitiösa trädgårdsprojektet som någonsin gjorts i Storbritannien sedan mellankrigstiden. Fyra trevliga matställen finns det i trädgården för möjlighet till lunch och en present- och plantshop finns det också att botanisera i. På tillbakavägen besöker vi ytterligare en spännande och romantisk privatträdgård, Mindrum eller bergsrygg om vi översätter det skotska ordet. På den här nordsluttningen med ögonen vända mot Skottland i nord och England i syd ligger konstnärinnan, Ginny Fairfax äventyrliga trädgård. Här samsas de gamla historiska rosorna tillsammans med perennplanteringar så tätt fyllda att uppbindning av dem inte är ett problem här, de stöttar varandra. Trädgårdsdelarna är anlagda precis som i en vacker målning och Mindrums karaktärsväxt nummer ett, den vita digitalisen lyser vackert upp med både färg och form nästan överallt i de täta planteringarna. Gemensam middag på vårt hotell.

 
The Alnwick Garden © Maria Engblom
 
The Alnwick Garden © Maria Engblom

Fredag den 16 juni
Idag åker vi österut, ända ut till Nordsjökusten. Det är med stor glädje som vi fått den unika möjligheten att på den här resan få besöka en av de mest omtalade trädgårdarna i hela Storbritannien under en trettioårs period från 1950-talet, Tyninghame Gardens. Här ligger Haddingtondynastins familjeslott, som efter den 12:e greven och grevinnans död i slutet av 1980-talet förändrades genom en ombyggnad av det stora slottet till fashionabla lägenheter, som sedan såldes med delar av trädgården. Trädgården har sedan dess sällan varit öppen för besök, men vi har nu fått en exklusiv möjlighet att få komma hit. Trädgårdarnas tre huvuddelar ligger bredvid och i flera terrasser runt det pampiga herrskapshuset. Här finns växter i många varianter, formellt och informellt planterade, men rosorna är nog huvudnumret. Här finns rosor i massor, formellt planterade eller klängande, klättrande, slingrande i pergolor, på hus eller i bågar. En riktig pärla är även "Den hemliga trädgården", en undangömd och underbar skapelse av grevinnan Sarah Haddington 1953. Det charmerande innehållet och presentationen i den ger åtminstone oss känslor och minnesbilder kopplade till filmatiseringen av Francis Hodgson Burnett's bok, Den hemlighetsfulla trädgården. Mitt på dagen är tid avsatt för lunch på egen hand i närbelägna kuststaden Dunbar. På eftermiddagen besöker vi sedan en av reseledaren Marias favoritträdgårdar, Lord och Lady Fraser's vackra lilla privata trädgårdssmycke vid Shepard House. Lady Fraser som är botanisk konstnär, har verkligen sinne för form och färg. Deras lilla trädgård består av många små olika trädgårdsrum som nästlar sig in i varandra. Här finns dammar, en lång vacker "rill" (vattenränna) och fontäner som ger ett rofyllt vattenljud bland alla vackra växter. Som minne härifrån kan du köpa Lady Frasers vackra konst på vykort. Gemensam middag på vårt hotell.


© Tynighame Gardens


Shepard House © Maria Engblom

Lördag den 17 juni
Idag är det dags för ännu en höjdpunkt, en av världens högst rankade botaniska trädgårdar Royal Botanical Garden i Edinburgh. Den botaniska trädgården har funnits här sedan 1670-talet. Här finns en av världens mest berömda klippträdgårdar. Den kinesiska trädgården är den största utanför Kina! Har vi tur så blommar kanske några rhododendron fortfarande. Inträden till växthusen (11 stycken) t ex Storbritanniens största Palmhus, ingår ej, utan den som vill besöka dem betalar då inträdet själv. Det finns så mycket att se i Edinburgh's botaniska trädgård, så här tillbringar du så lång tid som du själv vill. Sedan kan du promenera eller ta lokalbussen in till centrum. Resten av dagen är avsatt för shopping, egna upplevelser och lunch i trevliga Edinburgh, Skottlands uråldriga, stolta huvudstad. Gemensam middag på hotellet.


Royal Botanical Garden i Edinburgh © Maria Engblom

Söndag den 18 juni
Tidig frukost och packning av bussen. Fyllda av de upplevelserika dagarna åker vi sedan till Edinburghs flygplats för hemfärd.

Resefakta: Scottish Borders

Pris: 14 490 kronor från Stockholm Arlanda. Köpenhamn Kastrup på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta: Macdonald Cardrona Hotel, Golf & Spa****
Cardrona
Peebles
EH45 8NE
Scotland
Tel: 00 44 1896 831144
Hotellet, som är 4-stjärnigt, ligger på landsbygden utanför orten Peebles vid dalen och floden Tweed med utsikt över kullarna som gränsar till England. Hotellet har 99 rymliga, bekväma rum, restaurang, två barer, ett hälsocenter med inomhuspool, hamambad, SPA-avdelning & massage mot avgift samt egen golfbana.
Våra rymliga (tvåbädds) "Classic Rooms" har sköna mjuka sängar med prisbelönta kuddar, mörkläggningsgardiner, skrivbord, fåtölj, TV, telefon, strykbräda/strykjärn, byxpress, gratis mineralvattenflaska, kaffe/the kokare med tillbehör samt badrum med badkar och fristående dusch, hårtork. Gratis WiFi/trådlös internetuppkoppling finns i de allmänna utrymmena.

 
Macdonald Cardrona Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Tisdag den 13 juni:
08.45 - 10.00 Flyg Arlanda, Stockholm - Edinburgh
Söndag den 18 juni:
09.40 - 12.55 Flyg Edinburgh - Arlanda

För Köpenhamnsresnärer: När vi ser att resan blir av och på förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian eller EasyJet mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
OBS! Hotellrum/transfer till hotell/flygplats natten mellan 12-13 juni i Edinburgh INGÅR EJ!
Här kan du hitta hotell & Bed&Breakfast nära Edinburghs flygplats

Måndag den 12 juni:
13.40 - 14.30 Flyg Norwegian Kastrup, Köpenhamn - Edinburgh
Söndag den 18 juni:
13.25 - 16.10 Flyg Norwegian Edinburgh - Kastrup
ALTERNATIVT
Måndag den 12 juni:
17.05 - 18.00 Flyg EasyJet Kastrup, Köpenhamn - Edinburgh
Söndag den 18 juni:
18.00 - 20.45 Flyg EasyJet Edinburgh - Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa med Norwegian t/r från Stockholm Arlanda.
   Köpenhamn Kastrup på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (skotsk frukost och tre rätters middagar).
* Busstransporter enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Inträden till växthusen på Royal Botanical Garden i Edinburgh
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.
* Hotellrum/transfer till hotell/flygplats natten mellan 12-13 juni i Edinburgh för Köpenhamn/Kastrup resenärer.Copyright © Rosebud's Tours AB