Normandie2024

med trädgårdsresor som specialitet

Specialresa för Hallands Trädgårdsförening

Monets trädgård i Giverny och andra ljuvliga trädgårdar i Normandie
4 - 8 juni 2024

Endast 3 platser kvar!

Välkommen på en resa till Normandies fantastiska trädgårdar, vikingarnas land, ett genuint Frankrike. I Normandie finns många vackra och spännande trädgårdar, ett vackert och dramatiskt landskap, fina gamla städer och god mat. Här får vi bland annat njuta av Claude Monets trädgård, ett slott med en äkta fransk potager (köksträdgård) samt åtta andra vackra trädgårdar. Sex av trädgårdarna har fått utmärkelsen Jardin remarquable av Franska kulturministeriet!

Tisdag den 4 juni:
När vi har landat äter vi först en gemensam lunch i närheten av flygplatsen innan vi fortsätter till Giverny och Claude Monets trädgård, Clos Normand. Vid Monets hus och studio ligger trädgården som en färggrann palett, där blommande växter avlöser varandra från vår till höst. Här finns också vattenträdgården med den japanska bron och näckrosorna som inspirerade konstnären i så många år. Vi får också titta in i huset och bland annat se den gula matsalen och det vackert blå-vitkaklade köket. Trädgården har fått utmärkelsen Jardin remarquable. Efter denna upplevelse åker vi till vårt hotell i kust- & hamnstaden, badorten Dieppe, checkar in och går till en gemensam middag på en närbelägen restaurang. Vid smiddagarna ingår även vin som måltidsdryck.

 
Monets trädgård i Giverny © Maria Engblom

Onsdag den 5 juni:
Efter frukost åker vi till Les Jardins Agapanthe. Denna nutida privata visningsträdgård är skapad av landskapsarkitekten Alexandre Thomas runt hans föräldrahem. Trädgården är fylld av växter, planterade i en serie av kontrasterande trädgårddelar. En botanisk blandning bland dammar, terrasser, pergolor och fontäner. Alexandre Thomas har en stor artistisk ådra, så här finns många spännande idéer. Numera kan vi också besöka Alexandres egna privata, spännande trädgård tvärs över gatan från föräldrarnas trädgård! Mitt på dagen besöker vi Parc Floral William Farcy i Offranville. I den stora parken finns 18 olika tematrädgårdar där rosor spelar en stor roll. Vi har bokat bord på deras restaurang “La Terrasse Gourmande” så du kan köpa lunch där. På eftermiddagen kommer vi till Jardin du Château de Miromesnil. En praktfull bokplantering skyddar 1600-tals slottet Château de Miromesnil där Guy de Maupassant föddes. I trädgården finns en berömd muromgärdad potager/köksträdgård, av många fransmän ansedd som den bästa i landet. Miromesnil är känt för sitt stora urval av färggranna grönsaker, för sina riddarsporrar, sina klematisar och för sina vackra buketter. I köksträdgården finns även förutom grönsaker vackra perennplanteringar. Parken runt slottet ståtar med en över 200-år gammal ceder. Gemensam middag på närliggande restaurang.

 
Agaphante © Maria Engblom

 
Parc Floral William Farcy © MairieOffranville-YLeroux

 
Château de Miromesnil © Maria Engblom

Torsdag den 6 juni:
Idag går färden söderut till den annorlunda trädgården Les Jardins d'Étretat som är en ny-futuristisk trädgård som sträcker sig över klipporna på Côte d’Albâtre (Alabaster kusten), ett av Normandies underverk. Trädgården är en poetisk lekplats med frodiga topiarier, arkitektur och samtidskonst. Jardins d'Étretat syftar till att upprätthålla en ständig dialog mellan konst och natur. Trädgården har fått utmärkelsen Jardin remarquable. Efter en lunchpaus på egen hand i Étretat åker vi tillbaka norrut för att besöka Le Vasterival, en av Europas mest omtalade trädgårdar, skapad av norskfödda prinsessan Sturdza. I mer än 30 år omvandlade prinsessan Sturdza 30 tunnland av vild snårskog till en plats med magisk undervegetation där form, färger och dofter från mer än 9 000 arter och sorter smälter samman. Trädgården är en stor och mycket välskött woodlandträdgård som är fascinerande oavsett årstid. Middag på egen hand i Dieppe, så du får chansen att njuta av Dieppes fantastiska utbud av fisk och skaldjur.

 
Les Jardins d'Étretat

 
Le Vasterival © Maria Engblom

Fredag den 7 juni:
Idag åker vi först till Jardin de Valérianes. Gömt ute på Normandies landsbygd ligger denna engelskinspirerade privat trädgård. Här finns en härlig kombination av perenner, rosor, träd och buskar planterade för att ge ögonfröjd. Trädgården har tilldelats flera trädgårdspriser. De senaste åren har ägarna byggt upp en helt ny trädgård på en tomt de köpt mittemot. En mycket sevärd trädgård med damm och många spännande buskar och träd. Mitt på dagen får vi först en lätt lunch (med vin och kaffe) hos trädgården Jardin du Mesnil et Parc Botanique de Bray. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin remarquable. Trädgården har en fantastisk samling av japanska lönnar, blomsterkorneller, magnolior, hortensior och många andra buskar och träd. Här finns 280 växtsläkten, och mer än 2000 arter och vedartade sorters växter. Sedan fortsätter vi till Le Jardin Plume som är en av de mest uppmärksammade modernare trädgårdarna i Europa. Trädgården har fått utmärkelsen Jardin remarquable. 2008 valdes Le Jardin Plume till 'Årets trädgård' i en tävling om världens vackraste trädgård, anordnad av den brittiska trädgårdstidningen, BBC Garden Illustrated. I stark internationell konkurrens och framröstad av en för trädgårdsvärlden mycket känd och namnkunnig jury, så rodde man hem totalsegern. Här finns flera olika trädgårdsrum med mängder av gräs- och perennplanteringar med häckar runt om. I deras innehållsrika plantskola hittar du många slags ovanliga, spännande gräs och perenner. OBS! De tar enbart kontant betalning, inga kortbetalningar! Gemensam middag på närliggande restaurang.

 
Jardin de Valérianes © Maria Engblom


Jardin du Mesnil et Parc Botanique de Bray

 
Le Jardin Plume © Maria Engblom

Lördag den 8 juni:
Efter vår sista frukost blir det ett par timmars ledig tid i vackra staden Rouen för egna upplevelser och tidig lunch innan bussen tar oss till Les Jardins d'Angélique. Trädgården består av en brittisk del och en fransk del, och är berömd för den stora rosensamlingen på över 600 rosbuskar av 380 olika slags sorter. Här vandrar vi genom vackra planteringar av rosor, perenner, hortensior, välformade buskar och träd till ljudet av vatten rinnande i en liten bäck. Här finns också en japansk trädgård i miniatyr. Trädgården har även den fått utmärkelsen Jardin remarquable. Sedan är det dags att åka till flygplatsen för hemresa.

 
Jardins d'Angélique © Maria Engblom

Resefakta:

Pris: 18 490 kronor från Kastrup Köpenhamn
För enkelrum tillkommer 3 000 kr (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours


Boka din resa här!

Hotellfakta:
Mercure Dieppe la Présidence****
1 Boulevard de Verdun
76200 Dieppe
Tel: 00 32 (0)2 35843131
Hotellet som är fyrstjärnig, ligger vid foten av Dieppes gamla slott och mittemot Dieppes strand med utsikt över Engelska Kanalen och med gångavstånd till centrala Dieppe.
Hotellet som är totalrenoverat har 89 rum med bad/dusch, telefon, TV, gratis WiFi internetanslutning och värdeförvaringsskåp. Hårtork finns i badrummen.
Hotellet har egen frukostrestaurang och bar.


Mercure Dieppe la Présidence, Dieppe

Preliminära flygtider (Air France):
Tisdag den 4 juni:
09.45 – 11.45 AF1751 Flyg Köpenhamn Kastrup till Paris, Charles de Gaulle
Lördag den 8 juni:
16.50 – 18.40 AF1050 Flyg Paris, Charles de Gaulle till Köpenhamn Kastrup

I priset ingår flygresa t/r från Köpenhamn till Paris. Flygskatter. Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt måltider enligt programmet (fyra frukostar, två luncher och tre stycken tre-rätters middagar inklusive dryck). Dessutom ingår busstransporter, avgifter, entréer till trädgårdar enligt programmet. I priset ingår inte dricks.

Anmälningsavgiften på 3 000 kronor skall du betala in så att den finns på vårt konto senast 10 dagar efter bokning av resa. Resterande belopp skall du betala in så att det finns på vårt konto senast 40 dagar före avresa.

För resans genomförande krävs 25 deltagare. Begränsat antal platser!

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Läs mer på vår hemsida Rosebud's Tours

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.


Copyright © Rosebud's Tours AB