med trädgårdsresor som specialitet

Möt våren i Italien!
Världens mest romantiska trädgård Ninfa, Påvens sommarträdgård och andra vackra trädgårdspärlor runt Rom, Italien
25 - 30 april 2017


Vem drömmer inte om Ninfa i blåregnets tid? Förutom underbara Ninfa tittar vi på flera andra, både klassiska och moderna trädgårdar runt Rom. Vi besöker även världens största samling av trädpioner och den vackra trädgården vid Påvens sommarresidens, bara ett stenkast från vårt fint belägna hotell som har utsikt över Albanosjön. Vi kommer även att besöka en mycket trevlig och bra vingård där vi äter lunch och dricker gårdens vin därtill. Det finns även tid för upplevelser på egen hand och då möjlighet att besöka Rom under en eftermiddag/kväll för den som så önskar.

Tisdag den 25 april:
Efter vår ankomst till flygplatsen Fiumicino utanför Rom, så åker vi direkt till närbelägna familjen Prestis privata trädgård. Villan är omgiven av en ljuvlig woodlandträdgård med många vackra träd. Nu på våren blommar också mattor av olika marktäckare. En trevlig liten köksträdgård finns också i ett hörn av trädgården. Efteråt fortsätter vi till vårt fina hotell strax söder om Rom, där vi bor under hela vår resa. Vi checkar in och avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

  
Familjen Prestis trädgård © Maria Engblom

Onsdag den 26 april:
Efter vår första frukostbuffé går resan idag mot nordväst och trakterna av Viterbo. Först besöker vi den praktfulla renässansträdgården Villa Lante som ligger högst upp i den lilla bergsstaden Bagnaia. Det centrala i trädgården är vatten. Här finns en sensationell, lång vattentrappa, fontäner och bassänger smyckade med gudar och sagofigurer. I mitten av parken finns fyra terrasser med formella buxbomsparterrer. Terrasserna övergår sedan i en skogspark för jakt. Även här finns flera dammar och skulpturer. På eftermiddagen åker vi till Moutan Botanical Centre, som har en av världens största samlingar av kinesiska trädpioner. I visningsträdgården finns 150 000 plantor av 600 olika slags pionvarianter. Här får vi njuta av pionernas färger och dofter och kanske hitta någon variant att köpa med hem. Dessutom finns skönhetsprodukter, tillverkade av pioner, till salu. Gemensam middag på hotellet.

  
Villa Lante © Maria Engblom
  
Moutan Botanical Centre © Maria Engblom

Torsdag den 27 april:
Efter vår frukostbuffé åker vi till en av världens mest omtalade och mytomspunna trädgårdar, och kanske den ljuvligaste av alla trädgårdar, Giardino di Ninfa. Ninfa utnämndes så sent som i oktober 2015 till den vackraste privata parken i Italien! Ninfa är en förtrollad trädgårdspark med ruiner av en stad som brändes ner för över 600 år sedan. Här möter vi gamla ruiner översållade av noga utvalda klängande och blommande växter. Genom Ninfa flyter en porlande bäck. Har vi tur så blommar både blåregn och rosor när vi är där! Sedan fortsätter vi till vingården Azienda Agricola Donnardea i San Palomba, utanför Ardea, där vi tittar på odlingen för att sedan inta en lättare kallskuren italiensk lunch med gårdens vin därtill. Gården är utnämnd hovleverantör av viner till Vatikanen! Gemensam middag på hotellet.

  
Giardino de Ninfa © Maria Engblom

Fredag den 28 april:
Vi åker söder ut till Giardini della Landriana. Denna vackra, innehållsrika trädgård anses i Italien som ung men är över 60 år gammal. Trädgården består av 32 trädgårdsrum med både italienska och engelska teman och det finns alltid något att se som blommar där året om. De brittiska influenserna är stora, eftersom den brittiske landskapsarkitekten Russel Page har varit med och utformat trädgården. Vi får en guidad vandring på engelska genom flera av de vackra trädgårdsrummen. Sedan åker vi tillbaka till Castel Gandolfo där tid finns för lunch på egen hand. Efter lunch tar vi en kort promenad från vårt hotell för ett besök i trädgården Giardino Barberini vid Påvens sommarresidens Palazzo Pontificio i Castel Gandolfo. En trädgård som fram tills nyligen varit stängd för privata besökare, men som vi nu har möjlighet att få se. Vi får en guidad rundvandring och möjlighet att njuta av de vackra trädgårdsrummen och den hänförande utsikten. Vi får inte besöket här bekräftat förrän 60 dagar innan (när Påvens agenda spikas), så kan inte de ta emot oss, byter vi ut trädgården mot en annan vacker trädgård. Resten av eftermiddagen och kvällen är avsatt för egna upplevelser antingen i Castel Gandolfo där vi bor eller så kan du enkelt åka tåg härifrån in till Rom och tillbringa resten av eftermiddagen och kanske också kvällen där!

  
Giardini della Landriana © Maria Engblom

 
Giardino Barberini © Maria Engblom

Lördag den 29 april:
Idag åker vi till trädgårdsarkitekten Maresa Del Buffalo och hennes privata trädgård, Roseto di Valleranello. Som motsats till de formella trädgårdar hon ofta arbetar med, så är hennes egen trädgård mycket informell. Här finns mängder av vackra träd, som magnolior och Judasträd, och trädgårdens rosensamling är en av de mest omfattande i Italien. Enligt den Engelska trädgårdsgurun Penelope Hobhouse, så är det här den vackraste rosenträdgården i Italien.Vi fortsätter sedan till den lilla staden Tivoli, strax utanför Rom för eftermiddagens besök. Här besöker vi "vattnets trädgård", den berömda Villa d'Este. Trädgården är en vattenträdgård med imponerande fontäner och kaskader. Överallt porlar och skvätter det. Bland annat finns här de hundra fontänernas allé, en stor vattenorgel, grottor med vattennymfer, sprutande statyer och flera olika dammar nere i den grönskande parken. Gemensam middag på hotellet.

  
Villa d'Este © Maria Engblom
  
Roseto di Valleranello © Maria Engblom

Söndag den 30 april:
Hemresedag. Efter tidig uppstigning och uthämtning av en liten frukostpåse åker vi direkt till flygplatsen för hemresa efter några härliga dagar i Lazio.

Resefakta: Vackra trädgårdspärlor runt Rom

Pris: 14 490 kronor från Stockholm för del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell.
För enkelrum tillkommer 1 500 kronor (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotell:
Hotel Castel Vecchio****
Viale Pio XI, 23
00040 Castel Gandolfo, Roma
Telefon: 0039 06 9360308
Hotellet ligger bara ca 500 m från Castel Gandolfos historiska kärna med påvepalatset och domkyrkan. Hotellet, som har 47 rum, är ett gammalt jugendpalats från 1800-talet som moderniserats. Det ligger med underbar utsikt över Albanosjön, och restaurangen Bellavista har förstås också sjöutsikt och en terrass. På hotellet finns också en bar, en takterrass medmatsal och en säsongsöppen utomhuspool (tyvärr stängd i april). De 14 kvadratmeter stora rummen på Hotel Castel Vecchio har platt-TV med satellitkanaler, minibar, skrivbord och telefon. Badrummen har dusch, bidé, hårtork och toalettartiklar. Kostnadsfri wi-fi finns i de allmänna utrymmena.


Hotel Castel Vecchio

Preliminära flygtider Norwegian: (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord)
Tisdag den 25 april:
13.05-16.15 Flyg Stockholm Arlanda - Rom Fiumicino
Söndag den 30 april:
08.55-12.05 Flyg Rom Fiumicino - Stockholm Arlanda

Vid önskemål om avresa från Köpenhamn Kastrup och i mån av platstillgång och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Preliminära flygtider Norwegian:
Tisdag den 25 april:
10.20-12.55 Flyg Köpenhamn Kastrup - Rom Fiumicino
Söndag den 30 april:
07.10-09.40 Flyg Rom Fiumicino - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda till Rom. Köpenhamn Kastrup på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris. Flygskatter. Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (frukostbuffé, fyra trerätters middagar inklusive måltidsdryck på hotellet och en vingårdslunch med vinprovning). Dessutom ingår busstransporter, avgifter, entréer till trädgårdar enligt programmet. I priset ingår inte dricks. Ingen förtäring ingår på flygen, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan till Lazio, april 2016
Copyright © Rosebud's Tours AB