med trädgårdsresor som specialitet

ÖNSKERESAN: RHS Malvern Spring Festival
och spännande trädgårdar i Cotswolds och Herefordshire
10 - 14 maj 2017


Välkommen på en underbar resa till de vackra trädgårdarna i Englands Hjärta! På den här resan till Cotswolds och Herefordshire besöker vi flera av de nu mest spännande privata trädgårdarna som finns att se där.Vi gästar också den trädgårdsmässa som under åren kanske blivit den mest sevärda och populära mässan att besöka, enligt våra resenärer,nämligen RHS Malvern Spring Festival, en härlig upplevelse med allt inom trädgård presenterat med den lantliga miljön som en skön inramning.Vi lär även känna den charmiga staden Cirencester under några timmar och vi bor mycket trevligt på vårt herrgårdshotell utanför Gloucester där vi bor under hela resan och äter våra goda middagar. Du kommer på den här resan att få uppleva en mångfald av vackra sköna trädgårdar. Alla är de olika, alla har de sin personliga karaktär och uttryck, men så sprängfyllda med inspiration för oss att ta med hem till våra egna täppor.

Onsdag den 10 maj
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats söder om London åker vi raka vägen till Bowood House i Wiltshire. Direkt när vi anlänt dit intar vi en tvårätters lunch, innan vi får en exklusiv guidad visning av markisinnan och markisen av Lansdowne's privata muromgärdade trädgård. Den muromgärdade trädgården innehåller vackra rabatter, en stor odling av blommor för buketter till huset, en köks- och fruktträdgård och växthus. Sedan går vi ut till den omgivande landskapsparken, designad av "Capability" Brown, som anses vara den vackraste av hans skapelser. Där finns bland annat vattenfallet "Hamilton's Cascade" och ett doriskt tempel. Sedan är det dags för gemensamt eftermiddagste innan det blir lite egen tid för att strosa runt i landskapsträdgården eller kanske shoppa i souvenirbutiken. Boowood's trädgårdar fick utmärkelsen "The HHA/Christies Garden of the Year 2014". På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell utanför Gloucester, där vi ska bo under hela resan och äta stor engelsk frukost och goda trerätters middagar tillsammans.

 
Bowood House                           ©                           Bowood House

Torsdag den 11 maj
På förmiddagen besöker vi trädgårdsdesignern, och konstnären Simon Dorrell och hans partner, trädgårdsdesignern och trädgårdsskribenten David Wheeler's mycket spännande privatträdgård Bryan's Ground, precis på gränsen till Wales. De har bott här och skapat sin trädgård sedan 1994. Bryan's Ground är en trädgård fylld av originella idéer, variation och dramatik. Trädgården innehåller formklippta buskar, parterr, formell kryddträdgård, en delvis muromgärdad köksträdgård, dammar, ett stort woodland och ett restaurerat viktorianskt växthus. Trädgården är speciellt sevärd nu på våren. Ägarna ger även ut Hortus, en internationell trädgårdsskrift. Sedan fortsätter vi till orten Lyonshall och en otroligt spännande privatträdgård med en fängslande och exceptionell design, massor av härliga växter både i en formell och informell del, ett woodland, duvslag samt damm som exempel och alltsammans kryddat med en underbar utsikt över landskapet. Rhodds Farm heter stället där trädgårdsdelarna skapats av hängivna Cary Goode under de senaste 13 åren. Cary som är utbildad inom trädgård och design har här verkligen spelat på instrumentets alla strängar. Förutom ett stilsäkert öga så har hon dessutom en växtkunskap utöver det vanliga. Vi kommer också att serveras en trevlig lunchbuffé här och umgås och upptäcka trädgården tillsammans med Cary.Senare på eftermiddagen är det dags för ännu en fascinerande och betagande trädgård som till alldeles nyligen räknats som en av de mest privata och undangömda trädgårdspärlorna i landet, nämligen The Laskett Garden. Det här är den största privata trädgården som har anlagts i England sedan 1945. Den har skapats och utvecklats under mer än fyrtio år av konstnärs- och kulturparet, Sir Roy Strong, tidigare chef för Victoria & Albert museet i London, numera trädgårds-TV presentatör och skribent, och hans hustru, balettdansösen och koreografen Julia Trevelyan Oman. Trädgården är en formell skapelse med mycket vackra konstföremål som imponerande blickfång i de många trädgårdsrummen som mjukt omsluter bostadshuset. Trädgården är en hyllning till två konstnärssjälars gemensamma arbete och trädgårdsvision samt lyckan, att tillsammans ha fått leva i ett mycket kärleksfullt äktenskap. Gemensam middag på vårt hotell.

 
Bryan's Ground © Maria Engblom                    Bryan's Ground © Maria Engblom


Rodds Farm © Val Corbett

 
The Laskett Garden © Maria Engblom             The Laskett Garden © Maria Engblom

Fredag den 12 maj
Vi tillbringar hela dagen på RHS Malvern Spring Festival i vacker lantlig omgivning. Det här är den trädgårdsutställning som våra resenärer tycker allra bäst om av alla de större trädgårdsmässorna vi besökt i England! På denna nationella trädgårdsutställning med uppbyggda idéträdgårdar som tävlar i trädgårdsdesign finns över 500 utställare, varav flera av dem också ställer ut på Chelsea Flower Show och andra stora trädgårdsutställningar. På mässan finns allt inom trädgård, växter, både utomhusväxter och många olika krukväxter, växtsällskap, lokalt hantverk och lokalt producerad mat och dryck. Här kan du handla allt till din trädgård, från fröpåsar, perenner, rosor, clematis, fontäner, statyer till växthus. Gemensam middag på vårt hotell.

 
Malvern Spring Gardening Show © Maria Engblom       Malvern Spring Gardening Show © Maria Engblom

Lördag den 13 maj
Efter frukost åker vi till den privata trädgården Eastleach House. När paret Richards flyttade hit 1982, så hade de målet att skapa en traditionell engelsk trädgård från grunden. Omvandlingen från en mörk och otillgänglig vildmark tog dem över 20 år. Idag innehåller trädgården flera olika delar som The Rill Garden, där en vattenränna rinner utför sluttningen i flera steg och landar i en damm. Vattenrännan omgärdas av stora perennrabatter på båda sidorna. Den muromgärdade trädgården delas av med hjälp av idegranshäckar till fem olika delar. Här finns en stenlagd terrass som överblickar två Knot Gardens (knutparterrer), woodland med damm, en formell kryddträdgård, näckrosdamm, pion- och irisrabatter hittar vi också här. Mitt på dagen är tid avsatt för lunch, shopping och egna upplevelser i den charmiga staden Cirencester. Vi avslutar dagen i den fina privatträdgården The Coach House Garden där Mel och Nicholas Tanner skapat flera vackra trädgårdsrum runt det gamla, varsamt renoverade hästskjutsstallet som de bor i. Här i trädgården finns flera olika rabatter fyllda med färgstämda växter och buskar med både vårens lökar och höstens färgexplosioner. En romantisk rosenträdgård med många av de gamla och starkt doftande sorterna samt en grusträdgård finns också här. I mitten av trädgården ligger en fri gräsyta omsluten av en lindallé och idegranar. I ett av trädgårdsrummen finn även här en vacker "rill" (lång smal vattenränna). Gemensam middag på vårt hotell.

 
Eastleach House © Eastleach House         Eastleach House © Maria Engblom

 
The Coach House    ©     The Coach House

Söndag den 14 maj
Efter frukost packar vi bussen och åker mot Gatwicks flygplats igen. På vägen stannar vi till på Malverleys, en privat trädgård i sann William Robinson anda och utvecklad under endast fem år till en magnifik skapelse som vi kommer att få uppleva här. Trädgårdsmästaren Mat Reese (tidigare vice huvudträdgårdsmästare på Great Dixter) har tillsammans med ägarparet von Opel inte sparat någon möda för att skapa intressanta och spännande trädgårdsrum, alla med olika innehåll och färgställningar, som tillsammans ger en harmonisk helhet. Trädgården har många influenser från Great Dixter, men ändå inte kopierade rakt av. En skillnad är att Malverleys trädgård har mera färgstämda rabatter. Vi kommer att få se topiarier, en rad kontrasterande trädgårdsrum kantade av idegranshäckar, ett med eldiga, flammande rabatter, en sval trädgård och en dammträdgård. En köksträdgård med ett par stora vackra fruktburar finns i den ena muromgärdade delen i trädgården och där ligger också en vit trädgård. Vi går en rundtur i trädgården med trädgårdsmästaren Mat Reese. Efter denna spännande trädgård fortsätter vi till Forest Lodge Garden Centre för lunch på egen hand. Fyllda av de upplevelserika dagarna åker vi sedan till Gatwicks flygplats för hemfärd.

 
Malverleys    ©    Malverleys


Resefakta: Pris: 14 490 kronor från Stockholm Arlanda.
Köpenhamn Kastrup och Göteborg Landvetter på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta:  Hatherley Manor Hotel****
Down Hatherley Lane
Gloucester
Gloucestershire
GL2 9QA
Tel:+44 (0)1452 730217
Hotellet, som är fyrstjärnigt, är ett charmigt herrskapshus från 1600-talet som tidigare hade vallgravar runt sig. Det ligger nästan mitt emellan städerna, Gloucester och Cheltenham Spa. Hotellet omges av en stor tomt och här finns också en muromgärdad trädgård. Alla 50 rummen har färg TV, telefon, byxpress, strykbräda/strykjärn, kaffe/the kokare med tillbehör, hårtork och bad/dusch samt Internetaccess. Hotellet har en trevlig prisbelönt restaurang där vi intar våra frukostar och middagar.


Hatherley Manor Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian:
Onsdag den 10 maj:
07.05 - 08.40 Flyg Stockholm Arlanda - London Gatwick
Söndag den 14 maj:
17.30 - 20.50 Flyg London Gatwick - Stockholm Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 10 maj:
07.10 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick
08.10 - 09.15 Flyg Helsingfors - London Gatwick
08.25 - 09.25 Flyg Göteborg Landvetter - London Gatwick

Söndag den 14 maj
18.10 - 21.15 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors
18.55 - 21.45 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter
20.35 - 23.25 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
*Flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt engelsk frukost och middagar.
* Busstransporter
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte: måltidsdrycker eller dricks.
Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan Best of Britain i Cotswolds, Herefordshire och Wales, augusti 20162015
Copyright © Rosebud's Tours AB