med trädgårdsresor som specialitet

Arts and Crafts trädgårdar från dåtid till nutid!
Spännande trädgårdar i Cotswolds, Herefordshire, Worcestershire och Södra Wales
6 - 10 juni 2018

På den här resan till England och distrikten Cotswolds, Herefordshire, Worcestershire och Södra Wales besöker vi inte mindre än 10 stycken trädgårdar där många av dem är anlagda just under Arts and Crafts epokens storhetstid."The Arts and Crafts movement" uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning. Staden Chipping Camden här i Cotswolds blev också något av en huvudort för rörelsen. På den här resan kommer vi att få uppleva många trädgårdar i den stilen som antigen anlagts eller har haft stark inverkan av trädgårdsdesigners som verkat med Arts and Crafts rörelsens idéer och uttryck. Namn som Lawrence Johnston, Vita Sackville-West, Heather Muir, Rosemary Verey, Gertrude Jekyll, Henry Avray Tipping, Alvilde Lees-Milne, Charles Voysey och Norman Jewson är några av de, som alla varit med om att skapa några av dessa trädgårdar som vi under dagarna kommer att få tillfälle att bekanta oss med. Vi gör även ytterligare nedslag i några flera vackra och spännande trädgårdar, som alla med sin historiska bakgrund nu renoverats med moderna och idérika inslag i syfte, att dels bevara den traditionella grundstrukturen och dels att utveckla trädgårdsdelarna mot det nutida trädgårdsidealet. Du kommer att få uppleva en mångfald av sköna trädgårdar, alla olika och med sin personliga karaktär och uttryck. Dessutom ingår en eftermiddag för lunch och egna upptäckter i den klassiska och vackra staden Cheltenham Spa, där de också har ett fint Arts and Crafts museum.

Onsdag den 6 juni
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats söder om London åker vi direkt till Hidcote Manor i Gloucestershire/Cotswolds. Hidcote är en av Englands mest kända trädgårdar, ett mästerverk i Arts and Crafts stil, skapad av Major Lawrence Johnston. En storslagen trädgård, indelad med idegrans- och andra häckar till 28 olika trädgårdsrum fyllda av vackra planteringar. På Hidcote finns restaurang/café samt bok, souvenir och växtförsäljning. Sedan fortsätter vi till närbelägna Kiftsgate Court som är en vacker privatägd trädgård, skapad av tre generationer kvinnor, den nuvarande ägarens mormor, mamma och Anne Chambers själv. Kiftsgate är känt för färgstämda rabatter och för Englands största ros, Rosa filipes ’Kiftsgate’. Den övre trädgårdsdelen runt huset är indelad i olika trädgårdsrum, bland annat finns en nedsänkt trädgård och en rosenträdgård. Branten i söder är anlagd i terrasser med sicksack gångar nedför en sluttning och avslutas i en medelhavsträdgård med en vacker damm. På Kiftsgate finns ett trevligt terum och också möjlighet att köpa växter och presentartiklar. På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell mellan Gloucester och Cheltenham Spa, där vi ska bo under hela resan. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

 
Hidcote Manor © Maria Engblom                              Kiftsgate Court © Maria Engblom

Torsdag den 7 juni
Efter vår rejäla frukost åker vi till Alderley Grange. Runt det gamla bondgårdshuset från början av 1600-talet, öppnar sig kvintessensen av vår sinnebild av en rofylld muromgärdad Engelsk trädgård, med ett överflöd av doftande historiska rosor, perennrabatter, kryddträdgård, buskar och träd i en mycket romantisk omgivning. Trädgårdsdesignern Alvilde Lees-Milne anlade den här trädgården med början 1961.Hjälp och inspiration i anläggandet av trädgården fick hon av sin väninna Vita Sackville-West från Sissinghurst. Den nuvarande ägarinnan från 1974 Mrs. Acloque, har tillsammans med sin nu bortgångne man under åren varsamt tillfört plantmaterial och vidareutvecklat den här vackra trädgården ytterligare i samma romantiska anda. Vi åker sedan vidare till vårt andra besök för dagen i Rosemary Vereys berömda trädgård vid Barnsley House. Rosemary Verey, var en av Englands mest kända trädgårdsskribenter och trädgårdsdesigners. Vi har också mött henne i svenska trädgårdsprogram på TV. Sedan hennes bortgång omvandlades huset här till ett litet exklusivt boutiquehotell, men trädgården sköts och bevaras i hennes anda, så vi kommer att få se hennes inspirerande blomsterrabatter, en damm, broderiträdgård, en vildträdgård samt en pärla till köksträdgård. Hotellets restaurang hämtar under säsongen många råvaror från köksträdgården till sin meny. Vi äter en gemensam lunch på puben här i byn innan färden går vidare till Hanham Court. 1993 köpte det välrenommerade trädgårdsdesignerparet, Julian och Isabel Bannerman det gamla Normandiska herrgårdshuset med anor från 1000-talets mitt. Under 20 års tid gick man från absolut ingenting annat än övervuxet ogräs runt byggnaderna, till något som idag upplevs som en av de mest underbara trädgårdsanläggningarna i en sådan miljö som man kan få se här i landet. En stark prägling av Arts and Crafts rörelsens ideal, kryddad med många nya inslag skapar en otroligt skön och stimulerande helhetsupplevelse av hela trädgården. Från 2015 heter nu ägarparet Richard och Julia Boissevain, som båda med stor entusiasm och kärlek restaurerar, vårdar och utvecklar detta ljuvliga trädgårdssmycke. Gemensam middag på vårt hotell.


 
© Alderley Granges kryddträdgård                       Alderley Grange © Maria Engblom

 
Barnsley House © Maria Engblom

 
© Hanham Court

Fredag den 8 juni
Vårt första stopp idag blir i en modernare privatträdgård,Brockhampton Cottage. Här ligger ett större hus än vad man kanske förnimmer med ordet Cottage, men utsikten över Herefordshires vackra lantliga vyer från det högt belägna huset är helt betagande. Peter Clay ärvde huset 1999, som då endast hade en gigantisk thujahäck som inramning. Nu nästan tjugo år senare har Peter tillsamman med trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith skapat en väl balanserad och terrasserad drömträdgård, med massor av perenner, träd och buskar i en harmonisk och skön färgskala. En 20 000 kvadratmeter stor vildäng som sträcker sig ner mot ett vattendrag och den anlagda sjön är magnifik som blickfång. Peter är även delägare i Storbritanniens största online plantskola som heter Crocus. De har ett enormt sortiment av allt som tänkas kan av både plantmaterial som mängder av trädgårdsattiraljer. Vi fortsätter sedan till södra Wales. Vi är på väg till en av Arts and Crafts rörelsens största företrädare och till Henry Avray Tippings tredje och sista hus som han här lät anlägga 1922, High Glanau Manor. Han anlade också här som vanligt sin trädgård själv, precis som han gjort i de tidigare husen. Avray Tipping var född i Frankrike i en välbärgad familj och han utbildade sig i arkitektonisk konst och trädgårdsdesign. Många trädgårdar, både stora som små, liksom andras och egna i den här delen av Storbritannien bär Henry Avray Tippings designuttryck. Som chefredaktör för magasinet Country Life arbetade han intimt tillsammans med både Gertrude Jekyll, Sir Edward Lutyens och William Robinson för att dokumentera landsbygdens vackra hus och trädgårdar. Sedan 2002 har paret Gerrish tagit över stafettpinnen för att bevara High Glanau Manor som det unika Arts and Crafts hem som det en gång skapades som. Mycket historiskt detektivarbete har lagts ned för att återskapa många av trädgårdsdelarna som under 80 år under olika ägares brist på kärlek helt eller delvis försvunnit. Helena Gerrish, frun i huset har bland annat även författat en mycket fin bok om Henry Avray Tippings liv. Efter att ha njutit av trädgården här äter vi en lätt lunch inne i det vackra Arts- and Crafts huset! Vi avslutar dagen i trädgården Perrycroft. Denna magnifika Arts and Crafts egendom, byggd, ritad och anlagd av en av rörelsens mest produktiva arkitekter, Charles Voysey 1895. Huset ligger mycket högt med fantastisk utsikt mot Herefordshire Beacon, Malvern Hills och Wales. De nuvarande ägarparet Mark och Gillian Archer har sedan de kom hit 1999, gjort ett makalöst arbete med att restaurera husen, rensa och restaurera de sedan många år bortglömda trädgårdsdelarna till dagens otroligt vackra tidsdokument, om hur det såg ut här under egendomens höjdpunktsdagar i början av det förra seklet. Gillian, som studerat trägårdshistorik har verkligen lyckats att återskapa Perrycroft till den vackra Arts and Crafts trädgård det en gång var och som vi kommer att få ta del av idag. Gemensam middag på vårt hotell.


 
Brockhampton Cottage © Maria Engblom

 
© High Glanau Manor                              High Glanau Manor © Maria Engblom

 
Perrycroft © Maria Engblom

Perrycroft

Lördag den 9 juni
På förmiddagen har vi några timmar fri tid avsatta i den vackra, klassiska staden Cheltenham Spa, som varit en betydande hälso och kurort sedan upptäckten av mineralkällor här 1716. Fortfarande idag kan man njuta av spavatten på Pittville Pump Room, som byggdes för spa ändamål 1830. Staden är känd för sin Regency arkitektur och sägs vara "den mest kompletta Regency staden i England". I staden finns många möjligheter till god lunch, shopping, museibesök på exempelvis deras fina Arts and Crafts museum eller besök i någon av stadens många blomsterprydda parker. På eftermiddagen åker vi sedan till Througham Court. Här finns ett stort herrskapshus från tidigt 1600-tal med en mycket spännande trädgård med ett charmfullt och nyskapande designarbete, kombinerat med den gamla Arts and Crafts trädgården,ursprungligen designad av Norman Jewson på 1930-talet. Nya uttryck och installationer gör att trädgården får ett nytt och hållbart liv även in i 2000-talet. Sedan 1995 bor Christine Facer Hoffman med sin man Anthony här. Christine, som ursprungligen är medicinsk forskare, sadlade om och utbildade sig till landskapsarkitekt och driver nu en egen firma som sådan. Christine har här verkligen skapat en både innehålls och upplevelserik trädgård med både mycket växter samt konst och lokalt trädgårdshantverk som både inspirerar och attraherar betraktaren. Gemensam middag på vårt hotell.


 <
© Througham Court                                Througham Court © Maria Engblom

Söndag den 10 juni
Efter frukost packar vi bussen och åker sedan till Sudeley Castle som ligger i hjärtat av Cotswolds. Sudeley Castle har kungliga anor sedan 1000 år tillbaka. Drottningen Katherine Parr, var en gång bosatt på slottet och många av historiens engelska kungligheter har varit gäster på slottet. Oliver Cromwells trupper skapade stor förstörelse på slottet under "the Civil War" (1625-1651). Slottet lämnades därefter åt sitt öde i mer än 200 år, innan, handskmakarbröderna Dent, från Worcestershire började ett ambitiöst restaureringsprogram för slottet. Trädgården utnämndes 1996 till "Årets Trädgård" av Christies. Många av Englands främsta trädgårdsdesigners har skapat delar av trädgården. Här finns landskapspark, knutparterr, topiarier, en rosenträdgård med gammaldags rosor, samt ett tiotal olika små trädgårdar, var och en med sin egen charm och väldigt vackra tillsammans. Det finns även två olika cafér att äta lunch eller fika på och en plantshop som saluför många av de växter, som vi ser i slottets trädgårdar. Här finns även trädgårdsredskap och presentartiklar.


Queens Garden, Sudeley Castle

Fyllda av de upplevelserika dagarna åker vi sedan till Gatwicks flygplats för hemfärd.

Resefakta: Arts and Crafts trädgårdar från dåtid till nutid!
Pris: 14 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta:  Hatherley Manor Hotel****
Down Hatherley Lane
Gloucester
Gloucestershire
GL2 9QA
Tel:+44 (0)1452 730217
Hotellet, som är fyrstjärnigt, är ett charmigt herrskapshus från 1600-talet som tidigare hade vallgravar runt sig. Det ligger nästan mitt emellan städerna, Gloucester och Cheltenham Spa. Hotellet omges av en stor tomt och här finns också en muromgärdad trädgård. Alla 50 rummen har färg TV, telefon, byxpress, strykbräda/strykjärn, kaffe/the kokare med tillbehör, hårtork och bad/dusch samt Internetaccess. Hotellet har en trevlig prisbelönt restaurang, Dewinton Restaurant, där vi intar våra frukostar och middagar som tillagas med produkter från trakten. Hotellet har också en mysig loungebar med ursprungliga takbjälkar. En nybygd SPA-avdelning kommer att öppna i början av 2018.


Hatherley Manor Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian:
Onsdag den 6 juni:
06.50 - 08.40 Flyg Stockholm Arlanda - London Gatwick
Söndag den 10 juni:
17.30 - 20.50 Flyg London Gatwick - Stockholm Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 6 juni:
06.50 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick
08.05 - 09.10 Flyg Helsingfors - London Gatwick
08.25 - 09.25 Flyg Göteborg Landvetter - London Gatwick

Söndag den 10 juni
18.25 - 21.30 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors
18.55 - 21.45 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter
20.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* De flygskatter som gällde när resan bokades.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar)
* 2 luncher
* Busstransporter
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Övriga luncher
* Måltidsdrycker
* Dricks till busschaufför och hotell.
* Förtäring på flygen, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan i Cotswolds och Herefordshire, maj 2017
Copyright © Rosebud's Tours AB