med trädgårdsresor som specialitet

Gunnel Carlsons dejlige Danske Haver på Fyn och Jylland
29 juni- 2 juli 2017

På den här resan i bästa högsommartid, tar Gunnel Carlson med dig på en fyra dagars tur till danska trädgårdspärlor på Fyn och Jylland. Vi besöker sju mycket vackra och spännande trädgårdar, alla med olika uttryck men så lätta att förälska sig i. På de flesta trädgårdarna finns också växter att inhandla om du hittar något som du tycker om. Vi får även tid att bekanta oss med den lille byen Blokhus och Danmarks näst största stad Århus för att äta lunch, shoppa eller titta på andra sevärdheter. Vi bor bekvämt och skönt och äter resans frukostar och middagar på det trevliga hotellet Montra Hotell & Kro i Sabro strax utanför Århus. Välkommen med på en härlig resa!

Torsdag 29 juni
Vi samlas vid Malmö Centralstation kl. 09.30 (flyg- eller tågresa till/från Malmö C ingår inte). Efter vi packat bussen tar vi oss via Öresundsbron över till Själland med det vackra landskapet flimrande runt bussrutorna och vidare mot ön Fyn för vårt första besök på resan. Vid lunchtid anländer vi till Egeskov Slot, som möter oss som sinnebilden av ett riktigt sagoslott med tinnar och torn och vallgravar. Det sägs att en hel ekskog gick åt för att bygga fundamentet till slottet när det byggdes i mitten av 1700-talet. Vi koncentrerar oss i första hand på de olika spännande trädgårdarna och skapelserna här med bland annat fuchsiaträdgård, pelargonsamling, dahliaträdgård, labyrinter, gångbroar mellan träden, utsiktstorn samt trädgårdskonst av multikonstnären Piet Hein. De vackra häckarna som vi vandrar mellan för att ta oss till de olika trädgårdsrummen är mer än 280 år gamla. Café och restaurang finns för möjlighet till lunch på egen hand och du hittar även en plantförsäljning här. Vi fortsätter sedan till Jylland och vårt hotell Montra Hotell Sabro Kro i Sabro strax utanför Århus och checkar in.Gemensam middag på hotellet.

 
© Egeskov Slot                                       Egeskov Slot © Gunnel Carlson

Fredag 30 juni
Efter vi ätit vår danska "morgonmad" styr vi färden mot norra Jylland och dagens första besök i orten Aabybro och Henriettes Have och plantskola. Sedan 1993 har Henriette Lönstrup och hennes man utvecklat dagens verksamhet med visningsträdgård, plantskola med butik och designuppdrag. Det stora växthuset i träkonstruktion är den centrala platsen i trädgården och härifrån tar man sig via stenlagda gångar vidare till de olika trädgårdsrummen avgränsade med häckar och innehållande perenner och rosor som tillsammans med lökväxter, städsegröna växter och sommarblommor bildar vackra planteringar. Planeringen är mycket genomtänkt och skapar intresse under hela säsongen från tidig vår till sen höst. Många gamla träd finns sedan tidigare och Henriette har även skapat en trädgård planterad under dem. Henriette arbetade under några år som trädgårdsmästare i den trädgård som vi sedan ska besöka, vilket ger oss en naturlig övergång till att berätta om den. Men först stannar vi till i den charmiga byn, Blokhus för möjlighet att äta lunch på egen hand. Sedan åker vi en liten bit utanför Blokhus, till Anne Just Have/Haven i Hune, känd för oss från många böcker och TV program. Trädgården öppnar exklusivt för vår grupp när vi besöker den. Här i Hune skapade trädgårdskonstnärinnan och trädgårdsboksförfattarinnan Anne Just tillsammans med sin man, arkitekten Claus Bonderup en fantastisk trädgård, totalt omsluten av träd och buskar som skyddande läplanteringar. Vi får besöka hennes ateljé här vid huset där hennes målningar och keramik finns att beskåda. Därifrån stiger vi ut i ett riktigt trädgårdskonstverk, så unikt och så känslofyllt att man häpnar. De olika rummen är fyllda med växter, smakfullt planterade av ett skarpt konstnärsöga i en skön harmoni med vatten, stenläggningar och byggnader, kort sagt så fullt med inspirerande trädgårdsglädje i varje del. Anne Just avled 2009 och för driften av trädgården står idag en fond, instiftad för att bevara trädgården och till minne av Anne Just. Här finns även en butik med Anne Justs målningar, keramik och böcker, ett litet kaffehus och plantskola med ett litet sortiment av perenner. Gemensam middag på vårt hotell.

 
© Anne Just Have/Haven i Hune

Lördag 1 juli
Idag på förmiddagen besöker vi en mycket speciell trädgård Bruuns Have, där ägarinnan Margit Bruun, förutom att ha anlagt den fina trädgården vid det gamla bondgårdshuset även driver en web-butik för trädgårdsprylar. Den 7 000 kvadratmeter stora trädgårdens planteringar kan bäst beskrivas som Cottage Garden stil, med många olika trädgårdsrum, sittplatser och fina utsiktspunkter. Flera romantiska planteringar, dammar, växthus, orangeri och ett duvslag som blickfång, är bara några vackra exempel av det innehåll som den här trädgården presenterar. En 100 meter lång lavendelrabatt är en mäktig syn att se och de smakfulla dekorationerna med paviljonger och andra rustika föremål som finns här och där förstärker känslan av en härlig avslappnad trädgårdsstil. Vi fortsätter sedan till Botanisk Have, anlagd i en kuperad terräng som en grön lunga i miljonstaden Århus. Ett vattenflöde rinner genom trädgården och bildar sjöar på sin väg mot havet. Här finn många fullvuxna träd och små intima gröna rum och många planterade avdelningar för olika arter. Det är helt naturligt att beträda gräsmattorna här för allehanda aktiviteter eller bara för kontemplation. Här finns också fyra växthus uppförda som innehåller växter från fyra olika klimatzoner, med både gigantiskt stora växter som mycket små rariteter att titta på. Ett café finns också beläget i ett av växthusen. Resten av dagen är avsatt i Århus, Danmarks näst största stad, för att få möjlighet till att uppleva den härliga staden på egen hand, kanske shoppa, äta lunch och kanske till och med besöka Den Gamle By, stadens största sevärdhet. Även kvällens middag intas på egen hand antingen i Århus eller på vårt hotell (ingår ej).

 
© Bruuns Have


© Bruuns Have

 
Botanisk Have, Århus © Gunnel Carlson

Söndag 2 juli
Efter att packat bussen och lämnat hotellet så börjar vi vår avslutande dag med att ta oss mot orten Juelsminde för att besöka en fantastisk rosenträdgård hos Ingelise och Herman Reedtz på Rosenhaven i As. Här visar sig närmare 300 olika sorters rosor i sitt allra bästa flor just nu. Rosorna klättrar i träd, över pergolor och bågar eller ljuvt planterade tillsammans med olika perenner och mängder av liljor. Ett stort växthus, köksträdgård i högbädd och ett gårdstun med sittplatser med änglatrumpeter i krukor finns det också här. Paret Reedzt är verkliga genuina plantsamlare, vilket man bland annat kan notera när man ser mångfalden av alla vackra träd och buskar. Terrasser, damm och hönshus kompletterar känslan av en "nydelige have". Här finns också lite plantor att köpa för den som hittar något spännande. Sedan fortsätter vi över till Fyn. Vårt sista besök på resan blir "Et stykke Japan i Danmark" som ägarna Anne och Peter väljer att kalla sin skapelse, De Japanske Haver för här på ön Fyn. Paret som båda arbetar i trädgårdsbranschen, fascinerades av den Japanska kulturen för mer än 20 år sedan. Det har blivit flera resor till Japan för att inspireras av trädgårdarna och designen av dem. Peter har till och med studerat Japansk trädgårdshistoria och design i Kyoto. År 2000 startade man projektet att anlägga en riktig inspirations trädgård i den rogivande stil som de så starkt brinner för. Här finner du flera olika trädgårdsrum med olika teman hämtade från den Japanska kulturen. Trädgården blev 2014 nominerade till priset "Danmarks Dejligst Have" på TV2fri. Vi får först en 20-minuters föreläsning om trädgården innan vi själva kan botanisera i den. Anna som förutom trädgården även fascinerats av det asiatiska kökets mångfald, kommer att anordna en japansk buffélunch i det vackra trädgårdscaféet åt oss. Sedan kanske det är dags för ett besök på de i den danska pressen så omskrivna Japanska toaletterna som finns här. Toaletter som både värmer och tvättar och gör toalettbesöket mycket speciellt! Här finns också en butik med både bonsaier, Japanskt porslin och dekorationer att fynda i. Fyllda av alla nya upplevelser i härliga Danmark säger vi nu på "gensyn" för den här gången och bussen tar oss via Själland och Öresundsbron hem till Sverige och avstigningsplatsen vid Malmö Central igen. Vi beräknas komma till Malmö C cirka kl. 16.30, men det kan vara bra med lite marginal för hemresa med flyg eller tåg för eventuella extra id-kontroller vid gränsen.

 
© Rosenhaven i As


© De Japanske Haver

Resefakta Gunnel Carlsons dejlige Danske Haver på Fyn och Jylland:

Reseledare: Trädgårdsjournalist Gunnel Carlson

Pris:9 990 kronor från Malmö Central.
För enkelrum tillkommer 1 200 kronor (begränsat antal).

Hotellfakta: Montra Hotel Sabro Kro****
Viborgvej 780
8471 Sabro
Danmark
Tel: +45 8694 8922
Hotellet, som är fyrstjärnigt, ligger på landsbygden 13 km utanför Åhus. Hotellet som är fyrstjärningt har en trevlig sommarterrass och trädgård. Bussen till Århus stannar precis utanför hotellet. De rymliga, bekväma rummen har fransk balkong och moderna badrum med gratis toalettartiklar. På rummen finns TV, radio, telefon, hårtork, kaffe-/tekokare, minibar, strykbräda/strykjärn, arbetsbord, soffa eller fåtölj och gratis WiFi. Hotellet har restaurangen Sabre Kro där vi får en rejäl frukostbuffé och middagar, en trevlig bar, gym, boule och ett spelrum med biljardbord, bordtennis och bordsfotboll. De erbjuder även massagebehandlingar mot avgift.
Montra Hotel Sabro Kro

Förslag till transport till/från Malmö C (ingår ej i resans pris):
Vi hjälper gärna till och tar fram lämpliga anknytningar, men det blir billigare om du bokar flyg/tåg själv!

Torsdag den 29 juni:
Upphämtning/avgång Malmö C kl. 09.30/09.45
05.55 - 08.51 Tåg Göteborg C - Malmö C med Öresundståg
06.40 - 09.01 Tåg Göteborg C - Malmö C med SJ
07.00 - 08.05 Flyg Bromma, Stockholm - Sturup/Malmö flygplats med BRA flyg
07.30 - 08.35 Flyg Arlanda, Stockholm - Sturup/Malmö flygplats med Norwegian

Söndag den 2 juli:
Vår buss ankommer Malmö C cirka kl. 16.30
18.08 - 21.05 Tåg Malmö C - Göteborg C (Öresundståg)
18.35 - 19.40 Flyg Sturup/Malmö flygplats - Arlanda, Stockholm med Norwegian
19.25 - 20.35 Flyg Sturup/Malmö flygplats - Bromma med BRA flyg

I priset ingår:
* Bussresa t/r från Malmö Central och broavgifter enligt program.
* Inkvartering på 4-stjärnigt hotell med del i dubbelrum med badrum
* Halvpension (3st bufféfrukostar, 2 stycken 2-rätters middagar och en japansk lunch).
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.
* Svensk kunnig reseledare, Gunnel Carlson

I priset ingår inte:
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Resa till Malmö C t.o.r.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.Copyright © Rosebud's Tours AB