med trädgårdsresor som specialitet

Södra England med Chelsea Flower Show, Sissinghurst Castle, Great Dixter och inspirerande privatträdgårdar
23 - 27 maj 2018

För sjuttonde året i rad genomför vi vår populära resa till Södra England med Chelsea Flower Show! I Storbritannien, trädgårdslandet nummer ett, finns det mängder av intressanta trädgårdar och trädgårdshändelser. Under denna mycket upplevelserika resa besöker vi två så kallade ikonträdgårdar, Sissinghurst Castle och Great Dixter. Vi besöker också flera andra spännande privata trädgårdar med trädgårdsdesign i fokus samt RHS berömda visningsträdgård Wisley Gardens. Dessutom hinner vi med en hel dag på årets största trädgårdshändelse, RHS Chelsea Flower Show! Under de här dagarna kommer du säkert att inspireras och få många idéer och växter att ta med hem för att utveckla dem i din egen täppa.

Onsdag den 23 maj
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats söder om London åker vi direkt till RHS Garden Wisley, det engelska trädgårdssällskapets vackra visningsträdgård i Surrey. I denna välkända trädgård finns alla trädgårdstyper representerade, från blandade rabatter och rosor till en vild trädgård, försöksfält, fruktodlingar, stenpartier och växthus, allt för att ge inspiration och praktiska råd. I Wisley's bokhandel finns världens största sortiment av trädgårdslitteratur med cirka 7 000 titlar, dessutom finns mängder av vackra presenter med trädgårdsanknytning i butiken. De har också växtförsäljning, deras plantskola räknas som en av världens tio bästa! Sedan fortsätter vi till en liten privat trädgård, Moleshill House i Cobham. Det är ett tag sedan vi hälsade på hemma hos den berömda floristen Penny Snell och hennes romantiska, muromgärdade trädgård, men nu är det dags igen för åttonde gången! Penny, som är numera också är känd även här i Sverige från trädgårdsTV, är vice ordförande för den så kallade "Gula boken" samt dess lokalombud i London. Här i hennes trädgård finns många topiarier (formklippta växter), torktåliga rabatter som en grusbädd, en bog garden (fuktig rabatt), en rosenpergola, en liten söt så kallad court yard, en vacker lindallé och bikupor. Designen i trädgården bygger på cirklar och med en blomsterkonstnärs öga så har Penny skapat väldigt vackra färgkombinationer i trädgården.
På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor engelsk frukost och middag ingår. Gemensam middag på vårt hotell.

 
RHS Garden Wisley © Maria Engblom

 
Moleshill House och Penny Snell © Maria Engblom

Torsdag den 24 maj
Efter vår rejäla frukost åker vi först till en liten privat trädgård, Orchard End. Detta är en ung, modern trädgård som ägarna har byggt upp den sedan 1995 med hjälp av sonen som är landskapsarkitekt. Trädgården är uppdelad i olika trädgårdsrum och här finns en vit trädgård, en exotisk del, en grönsaksträdgård, en äppellund, en äng och mycket annat. Tonvikten i trädgården är en stark neo-klassisk ram fylld med mjuka moderna planteringar, flera i varma/heta färger, samt abstrakta skulpturala topiarier. Sedan fortsätter vi till välkända Sissinghurst Castle Garden i Cranbrook, Kent. En förtrollande trädgård av enorm betydelse för engelsk trädgårdsdesign, skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson. Indelad med murar och häckar i trädgårdar med en till synes enkel, konstlös plantering som tyglas inom en välordnad struktur. Den här tiden är den stora muromgärdade rosenträdgården med rosor, perenner och klematis som allra vackrast. Den vita trädgården med sin enormt stora vita klängros, Rosa mulliganii, på det gotiska valvet, har imiterats av många. Här finns en trevlig restaurang där du kan äta en fräsch lunch, växt och presentförsäljning. På eftermiddagen besöker vi Great Dixter, författaren och trädgårdsskribenten Christopher Lloyd's berömda trädgård i East Sussex. Great Dixter är en av Englands mest välkända trädgårdar med sitt pittoreska 1400-tals hus, vilket vi också får besöka. Trädgården restaurerades av Sir Edwin Lutyens i början av 1900-talet. I de olika trädgårdsrummen finns vilda ängsblommor, formklippta växter, en magnifik blandad perennrabatt och en exotisk trädgård. Great Dixter är en spännande trädgård i ständig förändring. Great Dixter har även en plantskola och presentshop med trädgårdsanknytning. Gemensam middag på vårt hotell.

 
Orchard End  © Maria Engblom

 
Sissinghurst Castle © Maria Engblom
 
Great Dixter © Maria Engblom

Fredag den 25 maj
Idag på förmiddagen besöker vi den privata trädgården Malthouse Farm, som är en ung modern trädgård, som ägarna har byggt upp sedan de flyttade hit år 2000. När familjen flyttade hit fanns det ingen trädgård att tala om. Här finns idag flera olika trädgårdsrum med massor av härlig trädgårdsdesign som har hämtat influenser från olika kulturer, landskap, filosofier och det har blivit en trädgård som är helt unik. I trädgården finns en stor damm som det till och med får plats en eka i, en stor köksträdgård, många trädgårdskonstverk/skulpturer, ja man hittar något spännande överallt och du hittar säkert många idéer i till din egen trädgård här. Sedan fortsätter vi ner till kuststaden Brighton där några timmar är avsatta för lunch, shopping och egna upplevelser på egen hand. Du kan till exempel gå ut på deras berömda pir och äta Fish and Chips eller gå till George IV:s lustslott Royal Pavilion och äta lunch på deras Tea Room. Gemensam middag på vårt hotell.

  
Malthouse Farm  © Maria Engblom


The Royal Pavilion, Brighton © Maria Engblom

Lördag den 26 maj
Vi tillbringar hela dagen på RHS Chelsea Flower Show. Detta är platsen där trädgårdsvärldens nyheter och trender presenteras, beundras och bedöms. Mässan handlar framför allt om trädgårdsdesign, så här finns mängder av idéer och inspiration att hämta, dels i de uppbyggda idéträdgårdarna och dels i de stora utställningstälten med alla slags växter och blomsterarrangemang. På mässan finns också en floristtävling med vackra arrangemang. I marknadsstånden finns allt för en trädgårdsvän och många nyheter visas varje år. Växter får inte säljas på mässan förrän under sista timmen sista dagen (när vi är där). Då utbryter "den stora kalabaliken", när utställningen rivs och de flesta utställarna säljer ut sina växter och snittblommor - en upplevelse i sig, när alla försöker att fynda! Gemensam middag på vårt hotell.


Ingång till Chelsea Flower Show
© Maria Engblom

Clematismonter på Chelsea Flower Show
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2007, Guldmedalj: A Tribute to Linnaeus. Design Ulf Nordfjell
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2005, Guldmedalj och Best in Show: The Royal Hospital Chelsea Chelsea Pensioners Garden Design: Julian Dowle
© Maria Engblom

Söndag den 27 maj
Vi avslutar vår trädgårdsresa med ett besök i den mycket spännande och moderna privatträdgården 15 The Avenue i Londonförorten Sutton. Här har ägarna tagit hjälp av trädgårdsdesignern Marcus Barnett, guldmedaljör från Chelsea Flower Show, för att skapa en modern förortsvillaträdgård. Trädgården ligger på fyra olika nivåer och innehåller flera olika trädgårdsrum avgränsade med häckar. Här finns ett trädgårdsrum för umgänge både med utomhusbord under en pergola, soffa och ett vackert sommarhus med utsikt över trädgården. På väg upp i trädgården finns en vildäng och allra högst upp en stor stensatt terrass med vackra träd som bakgrund. Flera av trädgårdsrummen har vackra moderna skulpturer och vatteninstallationer. En samling på över 100 olika hostor inramar husgrunden. Efter en lättare lunch i denna moderna trädgård styr vi kosan mot Gatwicks flygplats för hemresa.

 
15 The Avenue, Sutton © Maria Engblom

Resefakta Södra England med Chelsea Flower Show:

Reseledare:Maria Engblom, Rosebud's Tours

Pris: 15 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 2 000 kronor (begränsat antal).

Hotellfakta:Donnington Manor Hotel****
London Road
Dunton Green
Sevenoaks, Kent
TN13 2TD
Tel: +44 (0)1732 462681
Hotellet, som är ett delux fyrstjärnigt hotell, liggeri Dunton Green utanför Sevenoaks söder om London. De 63 hotellrummen, som är rökfria, har renoverats de senaste två åren och har skrivbord, 40-tums TV, hårtork, kaffe-/tekokare, säkerhetsskåp, strykbräda och stykjärn samt gratis Wi-Fi. Hotellets italienska restaurang är inrymd i en vacker gammal korsvirkessbyggnad med synliga takbjälkar från 1200-talet. Hotellet har förutom sin italienska restaurang, en bar, ett fitnesscenter och vackra små trädgårdsdelar med stora asiatiska statyer.


Donnington Manor Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Onsdag den 23 maj:
06.50 - 08.40 Flyg Arlanda, Stockholm - London Gatwick
Söndag den 27 maj:
16.25 - 19.45 Flyg London Gatwick - Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 23 maj:
06.50 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick
08.05 - 09.10 Flyg Helsingfors - London Gatwick
08.25 - 09.25 Flyg Göteborg Landvetter - London Gatwick
Söndag den 27 maj:
15.25 - 18.15 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup
18.25 - 21.30 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors
18.55 - 21.45 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda.
  Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* De flygskatter som gällde när resan bokades.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* 1 lättare lunch
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Övriga luncher * Måltidsdrycker
* Dricks till busschaufför och hotell.
* Förtäring på flygen, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan Södra England med Chelsea Flower Show, maj 2015
Copyright © Rosebud's Tours AB