med trädgårdsresor som specialitet

Gunnel Carlsons Södra England med Chelsea Flower Show, Sissinghurst Castle, Great Dixter och inspirerande privatträdgårdar
24 - 28 maj 2017

I England, trädgårdslandet nummer ett, finns det mängder av intressanta trädgårdar och trädgårdshändelser. Under denna mycket upplevelserika resa besöker vi två så kallade ikonträdgårdar, Sissinghurst Castle och Great Dixter. Vi besöker också flera andra spännande privata trädgårdar i södra England samt RHS berömda visningsträdgård Wisley Gardens. Du kommer säkert att inspireras och få många idéer att ta med hem för att utveckla dem i din egen täppa under de här dagarna. Dessutom hinner vi med en hel dag på årets största trädgårdshändelse, RHS Chelsea Flower Show!

Onsdag den 24 maj
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats söder om London åker vi direkt till RHS Garden Wisley, det engelska trädgårdssällskapets vackra visningsträdgård i Surrey. I denna välkända trädgård finns alla trädgårdstyper representerade, från blandade rabatter och rosor till en vild trädgård, försöksfält, fruktodlingar, stenpartier och växthus, allt för att ge inspiration och praktiska råd. Dessutom finns det flera små idéträdgårdar. I Wisley's bokhandel finns världens största sortiment av trädgårdslitteratur med cirka 7 000 titlar, dessutom finns mängder av vackra presenter med trädgårdsanknytning i butiken. De har också växtförsäljning, deras plantskola räknas som en av världens tio bästa! Sedan fortsätter vi till en liten privat trädgård Heathside där det finns många inspirerande idéer att hämta. Trädgården bakom huset är terrasserad och planterad för att vara vacker året runt. Från vårlökar och alpina växter på våren, perennrabatter, rosor och clematis på sommaren, bladfärg och bär på hösten och vintern, allt inom en liten harmonisk trädgård med pergola, dammar, obelisker och urnor.
På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor engelsk frukost och middag ingår. Gemensam middag på vårt hotell.

 
RHS Garden Wisley © Maria Engblom

 
Heathside © Maria Engblom

Torsdag den 25 maj
Efter vår rejäla frukost åker vi österut till den välkända Sissinghurst Castle Garden i Cranbrook, Kent. En förtrollande trädgård av enorm betydelse för engelsk trädgårdsdesign, skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson. Indelad med murar och häckar i trädgårdar med en till synes enkel, konstlös plantering som tyglas inom en välordnad struktur. Den här tiden är den stora muromgärdade rosenträdgården med rosor, perenner och klematis som allra vackrast. Den vita trädgården med sin enormt stora vita klängros, Rosa mulliganii, på det gotiska valvet, har imiterats av många. Här finns en trevlig restaurang där du kan äta en fräsch lunch, växt- och presentförsäljning. På eftermiddagen besöker vi Great Dixter, författaren och trädgårdsskribenten Christopher Lloyd's berömda trädgård i East Sussex. Great Dixter är en av Englands mest välkända trädgårdar med sitt pittoreska 1400-tals hus, vilket vi också får besöka. Trädgården restaurerades av Sir Edwin Lutyens i början av 1900-talet. I de olika trädgårdsrummen finns vilda ängsblommor, formklippta växter, en magnifik blandad perennrabatt och en exotisk trädgård. Great Dixter är en spännande trädgård i ständig förändring. Great Dixter har även en plantskola och presentshop med trädgårdsanknytning. Gemensam middag på vårt hotell.

 
Sissinghurst Castle © Maria Engblom
 
Great Dixter © Maria Engblom

Fredag den 26 maj
Idag på förmiddagen besöker vi två privata grannträdgårdar, dels Malthouse Farm som är en ung, modern trädgård, som ägarna har byggt upp sedan år 2000. Här finns flera olika trädgårdsrum med massor av härlig trädgårdsdesign. Och grannen Stonehealed Farm en avslappnad informell trädgård med många träd, buskar, klätterväxter och ovanliga perenner. Här finns dammar, en köksträdgård med upphöjda bäddar, och många sittplatser. I en stor gammal ek finns ett trädäck med utsikt över trädgården. Sedan är några timmar avsatta för lunch, shopping och egna upplevelser i kuststaden Brighton. Gemensam middag på vårt hotell.

  
Malthouse Farm    © Maria Engblom

 
Stoneheald Farm    © Maria Engblom

Lördag den 27 maj
Vi tillbringar hela dagen på RHS Chelsea Flower Show. Detta är platsen där trädgårdsvärldens nyheter och trender presenteras, beundras och bedöms. Mässan handlar framför allt om trädgårdsdesign, så här finns mängder av idéer och inspiration att hämta, dels i de uppbyggda idéträdgårdarna och dels i de stora utställningstälten med alla slags växter och blomsterarrangemang. På mässan finns också en floristtävling med vackra arrangemang. I marknadsstånden finns allt för en trädgårdsvän och många nyheter visas varje år. Växter får inte säljas på mässan förrän under sista timmen sista dagen (när vi är där). Då utbryter "den stora kalabaliken", när utställningen rivs och de flesta utställarna säljer ut sina växter och snittblommor - en upplevelse i sig, när alla försöker att fynda! Gemensam middag på vårt hotell.


Ingången till Chelsea Flower Show
© Maria Engblom

Clematismonter på Chelsea Flower Show
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2007, Guldmedalj: A Tribute to Linnaeus. Design Ulf Nordfjell
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2005, Guldmedalj och Best in Show: The Royal Hospital Chelsea Chelsea Pensioners Garden Design: Julian Dowle
© Maria Engblom

Söndag den 28 maj
Vi avslutar vår trädgårdsresa med ett besök i den mycket innehållsrika trädgården Great Comp. Det här är en stor, härligt informell privat trädgård. Här har familjen anlagt många olika spännande trädgårdsdelar sedan de kom hit 1957. Ringlande gräsgångar tar oss fram mellan vackert planterade rabatter, busk- och träd partier. Här finns statyer, ruiner och tempel som drar blickarna till sig. Vi kan inta en lättare lunch här samt köpa växter i deras plantskola, de har bland annat ett fantastiskt sortiment av salvior. Sedan är det dags att åka till Gatwick Airport för hemresa.

 
Great Comp © Maria Engblom

Resefakta Södra England med Chelsea Flower Show:

Reseledare: Trädgårdsjournalist Gunnel Carlson

Pris: 14 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Köpenhamn Kastrup och Göteborg Landvetter på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Hotellfakta:Selsdon Park Hotel & Golf Club****
Addington Road
South Croydon
Croydon, CR2 8YA
Tel: +44 (0) 208 7683105
Hotellet, som är fyrstjärnigt, ligger på landsbygden i Surrey och omges av trädgård och en golfbana. Hotellet är inrymt i en stor, vacker gammal herrgårdsbyggnad fylld av historik. Bland annat har drottningen Elisabeth den första planterat den stora libanoncedern som fortfarande finns kvar ute i trädgården. På rummen finns centralvärme, hårtork, kaffe-/tekokare, värdeskåp och gratis Wi-Fi. Hotellet har restaurang, bar, inomhuspool, bastu, ångbad, gym, squash- och tennisbanor, och erbjuder även skönhetsbehandlingar.


Selsdon Park Hotel & Golf Club

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Onsdag den 24 maj:
07.05 - 08.40 Flyg Arlanda, Stockholm - London Gatwick
Söndag den 28 maj:
16.25 - 19.45 Flyg London Gatwick - Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos EasyJet/Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 24 maj:
07.10 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick (Norwegian)
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick (Norwegian)
08.10 - 09.15 Flyg Helsingfors - London Gatwick (Norwegian)
08.25 - 09.25 Flyg Göteborg Landvetter - London Gatwick (Norwegian)
Söndag den 28 maj:
17.35 - 20.30 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup (EasyJet)
18.10 - 21.15 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen (Norwegian)
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors (Norwegian)
18.55 - 21.45 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter (Norwegian)
20.35 - 23.25 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup (Norwegian)

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.
I priset ingår inte:
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan Södra England med Chelsea Flower Show, maj 2015
Copyright © Rosebud's Tours AB