med trädgårdsresor som specialitet

Gunnels Gröna Berlin
med IGA Berlin 2017: "Ett hav av färger", privatträdgårdar, växtmarknad, Schloss Sanssouci
30 augusti - 3 september 2017

 

Följ med Gunnel Carlson till Europas kanske mest gröna stad, Berlin, samt Brandenburger trädgårdar och parker som alla ger dig en upplevelse utöver det vanliga. Vi besöker flera innehållsrika och spännande platser på den här resan: en slottspark, Berlins botaniska trädgård just när de har en stor trädgårdsmarknad, parkanläggningar, koloniområde, cityodling, tre av de allra bästa privatträdgårdarna runt Berlin som öppnar upp sina mästerverk för oss och sist men inte minst besöker vi naturligtvis trädgårdsikonen, Karl Foersters berömda trädgård och plantskola. Vi besöker även den stora trädgårdsmässan IGA 2017 som arrangeras vart tionde år och som Berlin nu står värd för. Vi bor, äter och reser mycket komfortabelt under dagarna tillsammans. En kväll är fri för egna aktiviteter i Berlin, så här finns chans att gå på teater, musikevenemang eller äta middag på någon speciell restaurang som Gunnel säkert kan tipsa om, Visit Berlins hemsida.

Onsdag den 30 augusti
Efter vår ankomst till Berlin Tegels flygplats åker vi söderut, först till orten Grünheide och familjen Grünerts trädgård med medelhavskänsla. Gamla träd inramar och skyddar den vackra trädgården och utsikten mot det närbelägna skogsområdet är betagande. Här finns massor av intressanta växter, både planterade i backen som i de många krukorna runt om. Ett orangeri och ett nyuppfört växthus i viktoriansk stil ligger som fina smycken i trädgården. Sedan fortsätter vi till Hannelore och Klaus Krolls trädgård, en liten, men oerhört väl och vackert planterad trädgård med massor av perenner och många utsökta rariteter finns det här. Planteringarna inramas av buxbomshäckar, topiarier, frukt och prydnadsträd för att bara nämna några av alla växter. Trädgården började anläggas 1994 och här finns mycket inspiration att hämta för ägare till mindre/normalstora trädgårdar. Gemensam middag på hotellet.

 
Familjen Grünerts trädgård                                        Familjen Krolls trädgård

Torsdag den 31 augusti
Idag går färden till Potsdam. Först besöker vi ett av UNESCOs världsarv, det berömda rokokoslottet Schloss Sansouccis stora slottspark som omger den vackra huvudbyggnaden. Anläggningen uppfördes av Fredrik den store i mitten av 1700-talet efter inspiration från Versailles och Pantheon. Namnet syftar på franskans "sans souci" som betyder utan bekymmer. Huruvida Fredrik var utan bekymmer här förtäljer inte historien, men den storslagna parken som vi besöker är mycket sevärd och innehåller också flera olika byggnadsverk, som exempelvis Neues Palais, Kinesiska tehuset och ett romerskt bad överbyggt med pergolor. Här betalar var och en, en frivillig entréavgift på 2€, som går till underhållet av parken. Sedan går färden vidare till ön Freundschaftsinsel, eller vänskapsön på svenska, som ligger i centrala Potsdam under bron Lange Brücke. En ö som är härligt omsluten av vatten på båda sidor. Den här 6 hektar stora friluftsparken, innehåller bland annat en av Karl Foersters bästa och vackraste perennplanteringar, anlagd av honom i slutet av 1930-talet. Mer än 1000 perenner och en vattenträdgård med 250 irisar visar sig i sin bästa prakt för besökare. I parken finns även en friluftsteater, utställningshall och café. En trädgårdsresa till Berlin blir väl inte fulländad om den inte innehåller ett besök hos Karl Foersters legendariska trädgård och plantskola. Här i Potsdam skapade han sedan 1910 en av de mest omtalade perennplantskolorna i världen med en mångfald av härdiga och friska växter av perenner. Många av de växter som vi idag handlar i våra trädgårdsbutiker har sitt ursprung från det här stället och namnet Karl Foerster kommer förhoppningsvis att leva vidare under lång tid framöver genom hans odlingsvärda sortiment. Gemensam middag på hotellet.

 
Schloss Sansoucci © Gunnel Carlson

Karl Foersters trädgård © Gunnel Carlson

Fredag den 1 september
Efter frukost åker vi till stadsdelen Kreuzberg, där vi ska besöka Prinzessinnengarten som är anlagd på en tidigare skräptomt i bostadsområdet. Här pågår det sedan 2009 ett spännande projekt för alternativ odling, Invånarna har gått tillsammans för att nyttja och förena både kulturella och hortikulturella färdigheter för ett ekologiskt och hållbart odlande med så lite klimatpåverkan som möjligt, för att framställa lokalt odlade grönsaker, bär och kryddor. "Nomadisch Grün" kallas projektet som syftar till att visa på visionen av ett helt nytt stadsliv där innevånarna tar ansvar för både miljön och varandra. Vi får en guidad visning här. Sedan fortsätter vi till IGA Berlin 2017 som har måttot "Ett hav av färger". Varje år hålls det trädgårdsutställningar, Landesgartenschau och Bundesgartenschau, runt om i hela Tyskland. Då får både små och stora städer chansen att visa upp sig från sin bästa sida med tematrädgårdar, utställningar och helt nya anläggningar. Vart tionde år slår man på stort med en IGA, en internationell trädgårdsutställning som varar från april till oktober. 2017 är det huvudstaden Berlin som är IGA-värd och räkna med att det blir storstilat! De här stora trädgårdsutställningarna startades efter andra världskriget för att ge tyskarna ett grönt hopp i ett sönderbombat land. I dag fungerar Laga, Buga och IGA som spännande gröna utställningar med nya trender och växter både för tyskarna själva och för oss turister. Bland annat kommer flera nya trädgårdar att invigas i fina Gärten der Welt. I Gärten der Welts 21 hektar stora parker bjuds vi på en resa i bland annat trädgårdar från Kina, Japan, Orienten, Korea, Bali, Italien och England som innehåller alla de ingredienser som vi känner igen och är så typiska för just dessa trädgårdar. Här finns även en labyrint att upptäcka och kanske också gå vilse i samt en mycket fin perennpark, anlagd till Karl Foersters ära. Kvällen är avsatt för egna upplevelser och middag på egen hand i den trevliga staden Berlin. Gunnel kan säkert tipsa om flera bra och trevliga restauranger!

 
Prinzessinnengarten © Gunnel Carlson                    Den italienska renässansträdgården, Gärten der Welt

Lördag den 2 september
Efter vår frukost promenerar vi till närbelägna (ca 1,7 km) Königliche Gartenakademie. Gabriella Pape har här skapat sin vision av en mötesplats, samlat på ett och samma ställe, innehållande allt för den trädgårdsintresserade människan, där man också ska få med sig helheten om hur allt hänger ihop i den hortikulturella världen. Här kan man både skaffa sig en trädgårdsutbildning, få hjälp och information inom design, beskärning och planteringsråd, handla växter, trädgårdsprylar, paviljonger och växthus samt sist men inte minst avnjuta något av de många goda egenodlade produkterna som erbjuds i det trevliga caféet. Efteråt tar vi en kortare promenad till Botaniska trädgården,en imponerande anläggning på hela 43 hektar och med mer än 20 000 olika växter. Just idag får vi dessutom uppleva den årliga höstmarknaden Berliner Staudenmarkt, då mer än 100 olika plantskolor och trädgårdsföreningar finns på plats för att erbjuda sina omfattande sortiment av perenner, buskar och träd samt ge tips på olika trädgårdsrelaterade frågor. Nu disponerar du själv resten av dagen för att upptäcka allt som du vill se och kanske även hitta någon spännande växt, som får följa med hem som minne innan du sedan tar en promenad hem till hotellet.

 
Berlins Botaniska trädgård © Gunnel Carlson

Berliner Staudenmarkt © Gunnel Carlson

Söndag den 3 september
Efter att vi packat in våra resväskor i bussen, så åker vi till kolonierna i Schöneberg där Gunnel låter oss ta en promenad på egne hand. Sedan tar bussen en rundtur förbi Alexanderplatz, synagogan och de gamla kulturkvarteren i före detta Östberlin innan vi avslutar resan i området Spandau, i en trädgård som sägs vara den vackraste privatträdgården i hela Berlin, Marianne & Detlef Lüdkes nästan 4000 kvadratmeter eldorado av växter i smakfulla och färgstämda teman, ackompanjerande av en härlig form och struktur i de många olika trädgårdsrummen. 1981 började de anlägga den här magnifika trädgården, på ett område som visat sig vara den kanske kallaste platsen i Berlin, vilket namnet på området, Eiskeller syftar på. Här hos paret Lüdke äter vi även en typisk Berlinerlunch innan vi åker vidare till Tegels flygplats för vår hemresa.


Tysk koloniträdgård © Gunnel Carlson

 
© Familjen Lüdkes trädgård

Resefakta Gunnels Gröna Berlin:

Reseledare: Trädgårdsjournalist Gunnel Carlson

Pris: 12 990 kronor från Stockholm Arlanda. Kastrup Köpenhamn och Landvetter Göteborg på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal).

Hotellfakta
Hotel Steglitz International****
Albrechtstraße 2
Steglitz-Zehlendorf
12165 Berlin
Tel: +49 30 790050
Hotellet, som är fyrstjärnigt, ligger i den gröna stadsdelen Steglitz, strax söder om Berlins centrum. De 200 rummen har platt-TV, gratis WiFi, bredbandsuttag, badrum med tillbehör, hårtork, minibar, värdeförvaringsskåp. Du kan laga gratis te, kaffe och cappuccino i ett litet pentry på varje våning. Hotellet är luftkonditionerat i de allmäna utrymmena och på de övre våningarna där vi kommer att ha våra rum. Hotellet har restaurangen Schlosspark, lobbybar och cocktailbar. Mittemot hotellet ligger köpcentret Schloss på shoppinggatan Schloßstraß. Tunnelbanestationen Rathaus Steglitz ligger 100 meter från hotellet.


Hotel Steglitz International

Preliminära(lokala) flygtider Air Berlin:
Onsdag den 30 augusti:
10.45 - 12.20 Flyg Stockholm Arlanda - Berlin Tegel
Söndag den 3 september:
17.00 - 18.35 Flyg Berlin Tegel - Stockholm Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Air Berlin mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 30 augusti
10.45 - 12.00 Flyg Göteborg Landvetter - Berlin Tegel
11.10 - 12.15 Flyg Köpenhamn Kastrup - Berlin Tegel
Söndag den 3 september:
17.10 - 18.10 Flyg Berlin Tegel - Köpenhamn Kastrup
17.15 - 18.35 Flyg Berlin Tegel - Göteborg Landvetter

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Köpenhamn Kastrup och Göteborg Landvetter på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris. Flygskatter. Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc med frukostbuffé, tre middagar och en lunch, busstransporter enligt programmet, entréer till trädgårdar (utom Park Schloss Sansoucci som har frivillig entréavgift) enligt programmet.
I priset ingår inte måltidsdrycker eller dricks. Ingen förtäring ingår på flyget, men finns att köpa ombord.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet.Copyright © Rosebud's Tours AB