med trädgårdsresor som specialitet

Medelhavsträdgårdar på Amalfikusten, från antiken till 1900-tal
med Capri, Ischia och Pompeji
24 - 29 september 2017


Hotellträdgården © La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa

På den här resan får du inspiration från en mångfald av trädgårdar, kulturlandskap och vacker natur i regionen som på antiken kallades Campania Felix, det lyckliga Kampanien. Vi tillbringar en dag på ön Ischia där lavastenklipporna omformats till ett under av skön växtlighet i Lady Waltons La Mortella. I Pompeji, som är ett världsarv, ser vi de fantasifulla trädgårdarna i atriumhusen, på Capri upplever vi Axel Munthes dröm som blev verklighet med trädgården på Villa San Michele. Även själva Amalfikusten är ett världsarv, med sin vilda natur, terrassodlingar med citronträd och vinstockar, små byar som klättrar på bergsväggen och hisnande utsikt över Medelhavet. I Ravello besöker vi trädgårdarna i Villa Cimbrone och Villa Rufolo. Vi kommer även att få uppleva det imponerande slottet, tillika världsarvet, La Reggia di Caserta strax utanför Neapel med sin fascinerande arkitektur och den stora parken som omger slottet. Trädgårdsupplevelserna kryddas med njutningsfulla upplevelser från det italienska köket och vinkällare.

Söndag den 24 september
Efter vår ankomst till Fiumicinoflygplatsen i Rom åker vi söderut till vårt fina hotell på Amalfikusten. Vi stannar till efter vägen för en bensträckare och chans att köpa förfriskningar. Efter att vi checkat in äter vi en gemensam sen middag på hotellet där både vin och vatten ingår.


Hotellträdgården © La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa

Måndag 25 september
Idag åker vi på en heldagsutflykt längs den fantastiska kurviga Amalfivägen här på Amalfikusten och vi har en lokal specialguide med oss under dagen. Vi stannar till ovanför Positano för fotomöjlighet. I Amalfi gör vi en liten rundvandring. Amalfi är världsberömt för sin papperstillverkning. Här tillverkades Europas första papper på 1100-talet. Vi tar sedan en paus för lunch på egen hand här i Amalfi. Sedan fortsätter vi till Ravello, den lilla staden högt ovanför Amalfi. Ravello är kanske den mest exklusiva orten på Amalfikusten och är och har alltid varit en oas för konstnärer av olika slag. Stadens kärna är bilfri och man promenerar längs vindlande gränder och små gator. En del påstår att utsikten från Ravello är den vackraste i världen, och kanske har de inte helt fel. Vi vandrar till Villa Cimbrone genom trappor och gränder i denna förtjusande lilla stad. I Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård finns en utsiktsplats över det oändliga, "Belvedere dell'Infinito", där vi kan beundra Amalfikusten med sina terrassodlingar och sin dramatiska kustlinje. Som avslutning besöker vi Villa Rufolo med dess magnifika trädgårdsarkitektur. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 
Villa Cimbrone                                                        Vackra Amalfikusten

Tisdag 26 september
Efter frukost åker vi till hamnen i Sorrento för att därifrån ta båten över till ön Ischia. Ischia är en grönskande och skön vulkanö mitt ute i Neapelbukten, känd för sina lyxiga restauranger och butiker samt de fina strandpromenaderna. När vi kommer i land åker vi till La Mortella, en trädgård, som skapades på 1950-talet av lady Susanna Walton, argentinskfödd hustru till kompositören Sir William Walton. Trädgården är ritad av landskapsarkitekten Russel Page. Trädgården ligger i ett lavastenområde, som från början saknade vatten. Susanna Walton fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum och förverkliga sin vision. Till vår stora glädje öppnades La Mortella för publik för ett tiotal år sedan, den är en botanisk upplevelse. I trädgårdens hjärta ligger ett växthus, som skapats enbart för Victoria amazonica, världens största näckros. Du får njuta av detta överflöd av växter och skönhet i godan ro. Inne i trädgården finns en kaffeservering där du kan ta paus och äta en lättare lunch. På eftermiddagen åker vi till den nyligen öppnade Giardini Ravino, en privat stor samling av kaktusar och sukulenter som är unik för Europa! Här kan du vandra bland kaktusar i kolossalformat! Vi återvänder sedan till fastlandet och vårt hotell. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 
Ön Ischia                                                                    Jättenäckros, Victoria amazonica © Maria Engblom

Giardini Ravino © Maria Engblom

Onsdag 27 september
Idag gör vi en tidsresa till Pompeji. Pompeji är en av de bäst bevarade och mest utforskade städerna från antiken. Den naturkatastrof som täckte hela staden med aska och pimpsten, gör att vi idag kan föreställa oss hur man levde för 2 000 år sedan. Här finns tempel, teatrar, värdshus och restauranger, bagerier där brödet fanns kvar i ugnen, badhus, butiker, bostäder för rika och fattiga, trädgårdar och mycket, mycket mera. Under rundvandringen med lokal specialguide talar vi om romarnas dagliga liv, deras grönsaksodlingar och dekorationsväxter, deras mat och dryckesvanor. Sedan åker vi till Azienda Vinicola Sorrentino för att äta en genuin vingårdslunch på deras vingård. Efter lunch ska vi besöka trädgården La Gallina Felice ("Den lyckliga hönan") i Meta. Här kommer vi att uppleva det praktverk som Signora Maria Damiani har åstadkommit genom hårt arbete under ett 20-tal år. Idag är hon helt tillfreds med sitt arbete och låter omvärlden njuta av denna oas fylld med mängder av olika växter och blommor i full harmoni med dammar och andra vattenposter. Trädgården är anlagd på en redan existerande citruslund som sedan slutet av 1800-talet tillhörde en adelsvilla. Efter en härlig promenad hos Signora Damiani sitter vi upp i bussen och återvänder till vårt hotell. Middag på egen hand.


Pompeji

Utsikt från vingården © Azienda Vinicola Sorrentino

© La Gallina Felice

Torsdag 28 september
Efter frukost åker vi till Castellammare di Stabias lilla hamn för att ta båten till Marina Grande på den välkända, vackra ön Capri. Capri är en paradisö! Här är det lätt att bli förförd av de karga klipporna, vikarna, olivlundarna, det solglittrande havet och blommorna som prunkar i regnbågens alla färger. Här kan man strosa runt bland vackra hus, uppleva fantastiska vyer, vindlande gränder och djupa grottor. Vi tillbringar hela dagen på ön tillsammans med en lokal specialguide. Efter ankomsten åker vi minibussar upp till Anacapri och Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes hem. Axel Munthe förälskade sig i Capri som ung och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris allra naturskönaste platser. Villan, som ger intryck av att Munthe just lämnat den och trädgården med sin pergola, är en skönhetsupplevelse i särklass. Lite tid på egen hand för lunch och en promenad i Anacapri's lilla centrum med butiker, barer och restauranger eller bara sitta ner och njuta av tillvaron! Sedan far vi vidare med små bussar till Capri stad för att först ta en promenad bort till Capris park, som kallas Kjesar Augustus trädgårdar, med utsikt över Faraglioniklipporna och det azurblå Medelhavet. Sedan blir det tid för att på egen hand få uppleva den speciella atmosfären i staden, ta en cappuccino på den berömda Piazzettan och flanera på de charmiga små gatorna. Vi återvänder ner till Marina Grande med bergbanan där båten väntar för att ta oss tillbaks till Castellammare di Stabia och vårt hotell. På kvällen äter vi en gemensam sista middag på hotellet.

 
Axel Munthes Villa San Michele © Maria Engblom
 
Kejsar Augustus trädgård i Capri stad © Maria Engblom         Faraglioniklipporna, Capri © Maria Engblom

Fredag 29 september
Så har dagen kommit då det är dags att lämna "Il Bel Paese" som Italien ofta kallas på ett kärvänligt sätt av sina invånare. Efter frukost ställer vi kosan mot Rom för hemfärd, men vi stannar på vägen för ännu en trädgårdsupplevelse vid det Kungliga slottet i Caserta, Reggia di Caserta. Denna magnifika byggnad började att uppföras i mitten av 1700-talet på order av den dåvarande kungen av Neapel - Carlo di Borbone. En av dåtidens mest berömda arkitekter, Luigi Vanvitelli fick uppdraget att uppföra slottet.Det tog många år att få byggnaden färdig,först år 1845 var den helt färdigt och då hade både flera regenter och arkitekter passerat revy. Den storslagna parken som breder ut sig på drygt 100 hektar är inspirerad av den i Versailles men anses som vackrare. Utmed den långa allén finns fontäner och vattenfall. Man kan även beundra den engelska trädgården som anlades av Carlo Vanvitelli på 1780-talet tillsammans med den tyske trädgårdsarkitekten John Graefer. Under din vandring här så kan du säkert föreställa dig kungar och drottningar som flanerade på välskötta gångar, omgivna av sitt hov - damer i vackra krinoliner med uppvaktande kavaljerer! Här finns även tid att på egen hand inta något lätt att äta på den "self-service" som finns i början av parken. Sedan fortsätter vi till Fiumicinoflygplatsen för incheckning och flyg tillbaka hem igen. 
Reggia di Caserta © Maria Engblom


Resefakta: Pris: 15 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Köpenhamn Kastrup på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 2 500 kronor (mycket begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours samt lokalguider på söndagen, på Capri och i Pompeji

Hotellfakta:   La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa****
Passeggiata Archeologica 5
80053 Castellammare di Stabia
Tel: +39 081 8723383
Våtr mycket eleganta hotell, som är fyrstjärnigt, är inrymt i ett Bourbonpalats från 1700-talet. Från hotellets panoramaterrasser och utomhuspool har du vacker utsikt över Neapelbukten och Vesuvius. Hotellbyggnaden är omgiven av en 1 500 kvadratmeter stor, vacker och lummig trädgårdspark. I deras trevliga restaurang med utsikt över Neapelbuketen, intar vi våra frukostar från en omfattande frukostbuffé, komplett med italienska bakverk, samt de middagar som ingår i resan. Hotellet erbjuder transfer till centrum av Castellammare di Stabia, så du kan lätt ta dig dit för t ex den middag som inte ingår. Hotellets 49 rum är vackert inredda med handmålade kakelplattsgolv, vita väggar och stilfulla möbler, och de har Air Condition, centralvärme, TV, telefon, minibar, värdeförvaringsfack, hårtork och bad/dusch samt gratis WiFi. Hotellet har också en utomhuspool, gym. I trädgården ligger Eden Spa & Beauty med möjlighet till behandlingar och massage, bastu, hammam och jacuzzi (allt mot betalning).

 

La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique spa

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian:
Söndag den 24 september:
08.50 - 12.00 Flyg Stockholm Arlanda - Rom Fiumicino
Fredag 29 september:
16.20 - 19.30 Flyg Rom Fiumicino - Stockholm Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Söndag den 24 september:
08.05 - 10.35 Flyg SAS Köpenhamn Kastrup - Rom Fiumicino
Fredag 29 september:
17.15 - 19.45 Flyg Norwegian Rom Fiumicino - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Köpenhamn Kastrup på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc med halvpension (frukostbuffe, 1 lunch och 4 middagar, alla med måltidsdryck).
* Buss- och båttransporter enligt programmet.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte: Dricks till lokalguider och busschaufför.
Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Copyright © Rosebud's Tours AB