med trädgårdsresor som specialitet

Favorit i repris!
2017-års resa hit ner blev mycket omtyckt och på mångas önskemål så anordnar vi nu resan en gång till hösten 2018!
I år har vi även utökat resan med en dag för att hinna besöka vår trevliga guide Flavia på familjens buffelmozzarellafarm!


Medelhavsträdgårdar på Sorrentohalvön, från antiken till 2000-talet
med Amalfikusten, Capri, Ischia och Pompeji
29 september - 5 oktober 2018


Hotellträdgården © La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa

På den här resan får du inspiration från en mångfald av trädgårdar, kulturlandskap och vacker natur i regionen som på antiken kallades Campania Felix, det lyckliga Kampanien. Vi tillbringar en dag på ön Ischia där lavastenklipporna omformats till ett under av skön växtlighet i Lady Waltons La Mortella. På Capri upplever vi Axel Munthes dröm som blev verklighet med trädgården på Villa San Michele. Även Amalfikusten är ett världsarv, med sin vilda natur, terrassodlingar med citronträd och vinstockar, små byar som klättrar på bergsväggen och en hisnande utsikt över Medelhavet. I Ravello besöker vi trädgårdarna i Villa Cimbrone och Villa Rufolo. I Pompeji, som är ett världsarv, ser vi fresker om de fantasifulla trädgårdarna i atriumhusen. Vi kommer även att få uppleva det imponerande slottet, tillika världsarvet, La Reggia di Caserta strax utanför Neapel med sin fascinerande arkitektur och den stora parken som omger slottet. Trädgårdsupplevelserna kryddas med njutningsfulla upplevelser från de italienska köken och vinkällarna.

Lördag 29 september
Efter vår ankomst till Fiumicinoflygplatsen i Rom åker vi direkt söderut till vårt mycket fina hotell på Amalfikusten. Vi stannar till efter vägen för en bensträckare och chans att köpa förfriskningar. Efter att vi checkat in äter vi en gemensam sen middag på hotellet där både vin och vatten ingår.


Hotellträdgården © La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa

Söndag 30 september
Efter frukost åker vi till hamnen i Sorrento för att därifrån ta båten över till ön Ischia. Ischia är en grönskande och skön vulkanö mitt ute i Neapelbukten, känd för sina lyxiga restauranger och butiker samt de fina strandpromenaderna. När vi kommer i land åker vi till La Mortella, en trädgård, som skapades på 1950-talet av lady Susanna Walton, argentinskfödd hustru till kompositören Sir William Walton. Trädgården är ritad av landskapsarkitekten Russel Page. Trädgården ligger i ett lavastenområde, som från början saknade vatten. Susanna Walton fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum och förverkliga sin vision. Till vår stora glädje öppnades La Mortella för publik för ett tiotal år sedan och den är en skön botanisk upplevelse. I trädgårdens hjärta ligger ett växthus, som skapats enbart för Victoria amazonica, världens största näckros. Du får njuta av detta överflöd av växter och skönhet i godan ro. Inne i trädgården finns en kaffeservering där du kan ta paus och äta en lättare lunch. På eftermiddagen åker vi till den nyligen öppnade Giardini Ravino, en privat stor samling av kaktusar och suckulenter som är unika för Europa! Här kan du vandra bland kaktusar i kolossalformat! Här finns det också möjlighet att köpa en drink gjord på kaktussav eller fika i deras mysiga kafé. Vi återvänder sedan till fastlandet och vårt hotell. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 
Ön Ischia                                                                    Näckroshuset på La Mortella © Maria Engblom

Giardini Ravino © Maria Engblom

Måndag 1 oktober
Efter frukost ska vi besöka trädgården La Gallina Felice ("Den lyckliga hönan") i Meta. Här kommer vi att uppleva det praktverk som Signora Maria Damiani har åstadkommit genom hårt arbete under ett 20-tal år. Idag är hon helt tillfreds med sitt arbete och låter omvärlden njuta av denna oas fylld med mängder av olika växter och blommor i full harmoni med dammar och andra vattenposter. Trädgården är anlagd på en redan existerande citruslund som sedan slutet av 1800-talet tillhörde en adelsvilla. Efter en härlig promenad hos Signora Damiani sitter vi upp i bussen och fortsätter till Azienda Agricola La Masseria i Massa Lubrense för ett vingårdsbesök och en vingårdslunch. Gården La Masseria har varit i samma familjs ägo sedan 1898 och det är nu tredje och fjärde generationen som brukar jorden här.Förutom oliver och citrusfrukter med den speciella citronen "Ovale di Sorrento" och apelsiner och mandariner så odlar gården olika sorts fruktträd och säsongsbetonade grönsaker som tomater, äggplantor, zucchini och lök. Sedan 1994 har de återgått till att odla organiskt och för pollinering av växterna använder man sig av bin. Idag satsar de också mycket på gastronomi, så först kommer vi att få en god lunch med vinprovning av gårdens viner där till. Därefter får vi en guidad tur bland gårdens djur och odlingar som sedan avslutas med lite små provsmakningar av gårdens övriga produkter. Sedan återvänder till vårt hotell. Middag på egen hand antingen på någon av hotellets restauranger eller nere i Castellamare di Stabia.

 
La Gallina Felice © Maria Engblom
 
© Azienda Agricola La Masseria

Tisdag 2 oktober
Idag åker vi på en heldagsutflykt längs den fantastiska kurviga Amalfivägen här längs Amalfikusten och vi har den mycket omtyckta svenska lokalguiden, Flavia Bergman med oss under hela dagen. Om det är möjligt stannar vi till ovanför Positano för fotomöjligheter. I staden Amalfi gör vi sedan ett uppehåll. Amalfi är världsberömt för sin papperstillverkning. Här tillverkades Europas första papper på 1100-talet. Du får tid för lunch på egen hand här i Amalfi. Sedan fortsätter vi till Ravello, den lilla staden högt ovanför Amalfi. Ravello är kanske den mest exklusiva orten på Amalfikusten och är och har alltid varit en oas för konstnärer av olika slag. Stadens kärna är bilfri och man promenerar längs vindlande gränder och små gator. En del påstår att utsikten från Ravello är den vackraste i världen, och kanske har de inte helt fel. Vi vandrar till Villa Cimbrone genom gränder och många trappor i denna förtjusande lilla stad. I Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård finns en utsiktsplats över det oändliga, "Belvedere dell'Infinito", där vi kan beundra Amalfikusten med sina terrassodlingar och sin dramatiska kustlinje. Trädgården anses vara en av världens finaste så kallade engelska trädgårdar. Som avslutning besöker vi sedan Villa Rufolo med dess magnifika trädgårdsarkitektur. Även här med fantastisk utsikt över Amalfikusten. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.


Villa Cimbrone © Maria Engblom

Onsdag 3 oktober
Efter frukost åker vi till Castellammare di Stabias lilla hamn för att ta båten till Marina Grande på den välkända och vackra ön Capri tillsammans med vår lokalguide Flavia Bergman. Capri är en paradisö! Här är det lätt att bli förförd av de karga klipporna, vikarna, olivlundarna, det solglittrande havet och blommorna som prunkar i regnbågens alla färger. Här kan man strosa runt bland vackra hus, uppleva fantastiska vyer, vindlande gränder och djupa grottor. Vi tillbringar hela dagen på ön tillsammans med en lokal specialguide. Efter ankomsten åker vi minibussar upp till Anacapri och Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes hem. Axel Munthe förälskade sig i Capri som ung och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris allra naturskönaste platser. Villan, som ger intryck av att Munthe just lämnat den och trädgården med sin pergola, är en skönhetsupplevelse i särklass. Lite tid på egen hand för lunch och en promenad i Anacapri's lilla centrum med butiker, barer och restauranger eller kanske bara sitta ner och njuta av tillvaron! Sedan åker vi vidare med små bussar till Capri stad för att först ta en promenad bort till Capris park, som kallas Kjesar Augustus trädgårdar, med utsikt över Faraglioniklipporna och det azurblå Medelhavet. Sedan blir det tid för att på egen hand få uppleva den speciella atmosfären i staden, ta en cappuccino på den berömda Piazzettan och flanera på de charmiga små gatorna. Vi återvänder sedan ner till Marina Grande och båten som tar oss tillbaka till Castellammare di Stabia och vårt hotell för en gemensam middag.

 
Axel Munthes Villa San Michele © Maria Engblom
 
Kejsar Augustus trädgård i Capri stad © Maria Engblom         Faraglioniklipporna, Capri © Maria Engblom

Torsdag 4 oktober
Idag ska vi besöka vår guide Flavia Bergman och hennes familjs egna gård, Taverna Penta för att se produktionen av äkta buffelmozzarella! Vi börjar med mejeriet där produktionen pågår sedan tidig morgon. Sedan besöker vi de cirka 600 vattenbufflarna. Vi avslutar besöket med en enklare lunch på Flavias veranda. På eftermiddagen gör vi sedan en tidsresa i Pompeji. Pompeji är en av de bäst bevarade och mest utforskade städerna från antiken. Den naturkatastrof som täckte hela staden med aska och pimpsten, gör att vi idag kan föreställa oss hur man levde för 2 000 år sedan. Här finns tempel, teatrar, värdshus och restauranger, bagerier där brödet fanns kvar i ugnen, badhus, butiker, bostäder för rika och fattiga, trädgårdar och mycket, mycket mera. Flavia blir vår guide även här i Pompeji. På kvällen äter vi en gemensam sista middag på hotellet.


Vattenbufflar på Taverna Penta

Pompeji © Maria Engblom

Fredag 5 oktober
Så har dagen kommit då det är dags att lämna "Il Bel Paese" (Det vackra landet) som Italien ofta kallas på ett kärvänligt sätt av sina invånare. Efter frukost ställer vi kosan mot Rom för hemfärd, men vi stannar på vägen för ännu en trädgårdsupplevelse vid det Kungliga slottet i Caserta, Reggia di Caserta. Denna magnifika byggnad började att uppföras i mitten av 1700-talet på order av den dåvarande kungen av Neapel - Carlo di Borbone. En av dåtidens mest berömda arkitekter, Luigi Vanvitelli fick uppdraget att uppföra slottet.Det tog många år att få byggnaden färdig,först år 1845 var den helt färdigt och då hade både flera regenter och arkitekter passerat revy. Den storslagna parken som breder ut sig på drygt 100 hektar är inspirerad av den i Versailles men anses som vackrare. Utmed den långa allén finns fontäner och vattenfall. Man kan även beundra den engelska trädgården som anlades av Carlo Vanvitelli på 1780-talet tillsammans med den tyske trädgårdsarkitekten John Graefer. Under din vandring här så kan du säkert föreställa dig kungar och drottningar som flanerade på välskötta gångar, omgivna av sitt hov - damer i vackra krinoliner med uppvaktande kavaljerer! Här finns även tid att på egen hand inta något lätt att äta i det lilla caféet som finns här. Sedan fortsätter vi till Fiumicinoflygplatsen för incheckning och flyg tillbaka hem igen. 
Reggia di Caserta © Maria Engblom


Resefakta:
OBS! Sorrentohalvön och öarna har mycket brant natur!
Vi får också promenera lite längre sträckor i de städer där vår buss inte får köra in till centrum av orten.

Pris: 17 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Köpenhamn Kastrup på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 3 150 kronor (mycket begränsat antal).

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours samt svenska lokalguiden Flavia Bergman på tisdag-torsdag (Amalfikusten, Capri och i Pompeji).
 
Flavia Bergman               Maria Engblom

Hotellfakta:   La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique Spa****
Passeggiata Archeologica 5
80053 Castellammare di Stabia
Tel: +39 081 8723383
Våtr mycket eleganta hotell, som är fyrstjärnigt, är inrymt i ett Bourbonpalats från 1700-talet. Från hotellets panoramaterrasser och utomhuspool har du vacker utsikt över Neapelbukten och Vesuvius. Hotellbyggnaden är omgiven av en 1 500 kvadratmeter stor, vacker och lummig trädgårdspark. I deras trevliga restaurang med utsikt över Neapelbuketen, intar vi våra frukostar från en omfattande frukostbuffé, komplett med italienska bakverk, samt de middagar som ingår i resan. Hotellet erbjuder transfer till centrum av Castellammare di Stabia, så du kan lätt ta dig dit för t ex den middag som inte ingår eller äta middag i någon av hotellets restauranger. Hotellets 49 rum är vackert inredda med handmålade kakelplattsgolv, vita väggar och stilfulla möbler, och de har Air Condition, centralvärme, TV, telefon, minibar, värdeförvaringsfack, hårtork och bad/dusch samt gratis WiFi. Hotellet har också en utomhuspool och gym. I trädgården ligger Eden Spa & Beauty med möjlighet till behandlingar och massage, bastu, hammam och jacuzzi (mot extra kostnad).

 

La Medusa Dimora di Charme Hotel & Boutique spa

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian:
Lördag 29 september:
13.05 - 16.15 Flyg Stockholm Arlanda - Rom Fiumicino
Fredag 5 oktober:
16.20 - 19.30 Flyg Rom Fiumicino - Stockholm Arlanda

På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian eller SAS och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Lördag 29 september:
08.05-10.35 Flyg SAS Köpenhamn Kastrup - Rom Fiumicino
eller
10.20 - 12.55 Flyg Norwegian Köpenhamn Kastrup - Rom Fiumicino (den här flighten är redan väldigt fullbokad och dyr)
Fredag 5 oktober:
17.15 - 19.45 Flyg Norwegian Rom Fiumicino - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda.
* De flygskatter som gällde när resan bokades.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc med stor frukostbuffé, 1 vingårdslunch, 1 lättare lunch hos Flavia och 5 trerätters middagar,
  alla med måltidsdryck (vin & vatten).
* Buss- och båttransporter enligt programmet.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte:
* Övriga luncher/middagar
* Dricks till lokalguider och busschaufför.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från Sorrentohalvön/Amalfikusten, Pompeji, Ischia & Capri, september2017Copyright © Rosebud's Tours AB